Zdravlje

Savjeti – Kako reducirati stomačne gasove?

Napisao admin

Želučani problemi muče većinu ljudi. Jedan od problema želuca jeste i stvaranje gasova. Svi imaju gasove, samo što neki ljudi mnogo više pate od toga. Nadutost, bolovi u trbuhu su neki od simtoma gasova.


Stomak (Foto: Cure.ba)

Prije svega vrlo je važno saznati razloge želučanih problema. Naprimjer, hrana, piće ili nedostatak vježbanja mogu uzrokovati želučane probleme. Pogledajte kako možete da ih reducirate, ukoliko i vi patite od njih. 

1. Mali zalogaji. 

Vrlo je važno da imate male zalogaje hrane i  naravno da ih žvačete polako. Gutanje većih zalogaja omogućuje zraku da uđe u probavni sistem uzrokujući gasove. Štoviše, ako žvačete vašu hranu ispravno, onda probava postaje lakša jer slina razgrađuje čestice hrane i omekšava ih. 

2. Izbjegavajte sodu i sokove. 

Mi često mislimo da gazirana pića mogu pomoći da želudac provari hranu i smanji bol. Međutim, gazirana pića dovode do želučanih problema. Mjehurići u gaziranim pićima i šećer u voćnim sokovima može izazvati gasove. To je razlog zašto se, čak i nakon što popijete sodu ili voćni sok, osjećate naduto.

3. Ne žvačite žvake. 

Ovo je jedan od najboljih načina da smanjite gasove. Gutanje zraka uzrokuje gasove, a također može dovesti do probavnih smetnji. Dakle, dok žvačete žvaku ili obrok, neželjeni zrak ulazi u tijelo kroz usta uzrokujući želučane probleme.

4. Prošetajte. 

Nakon što ste pojeli vaš obrok, idite u malu šetnju. To će vam pomoći, jer hodanje poboljšava probavni sistem i pomaže u „razbijanju“ tvrdih čestica hrane u želucu. Šetnja također pomaže u gubitku kilograma. 

5. Prestanite pušiti.

Ovo ste sigurno čuli toliko puta. Ali, to je jedna od nuspojava nikotina koja je nepoznata mnogim pušačima. Pušenje ne samo da dovodi do dehidracije, već također uzrokuje gasove. Kako bi smanjili ovaj zdravstveni problem, prestanite pušiti.

6. Biljke. 

Postoje mnogi začini poput klinčića, anisa, komorača i nekoliko drugih koji mogu pomoći pri smanjenju gasova u želucu. Konzumirajte ih sa toplom vodom kako bi smanjili gasove i bol u želucu. 

cure.ba

Komentari

komentara