Zdravlje

Brrr – Ovako su građani dočekali prvi decembarski snijeg u Sarajevu! (FOTO)

Napisao admin

Snijeg je danas prekrio veći dio Bosne i Hercegovine. Najviše ga je palo u Bihaću, 16 centimetara.


Snijeg u Sarajevu (Foto: Anadolija)

Fotoreporteri agencije Anadolija zabilježili su prvi decembarski snijeg u glavnom gradu BiH, i kako su ga građani Sarajeva dočekali.

Meteorolozi najavljuju da će ovaj sniježni val u BiH trajati deset dana, a kažu i to da bi se uskoro mogao početi kretati ka jugu, te preko Balkana stići sve do Turske.

Klimatolog i meteorolog Federalnog meteorološkog zavoda Željko Majstorović kazao je u izjavi za agenciju Anadolija da će prvih deset dana decembra biti hladniji od višegodišnjeg prosjeka tog mjeseca, dok će cijeli decembar biti u granicama višegodišnjeg temperaturnog prosjeka.

„Druga polovina decembra biće nešto toplija. Prvih deset dana temperature će biti uglavnom negativnih vrijednosti na većem području BiH i mogućnost sniježnih padavina postojat će skoro svaki dan. Padavine će biti povremene, ali trajaće svih prvih deset dana decembra“, rekao je Majstorović.

Klimatolog Majstorović na kraju zaključuje da je pred BiH “jedna prava zima sa temperaturama u granicama višegodišnjeg prosjeka, ali s nešto manje padavina” za razliku od prošle zime koja je bila praćena obilnim sniježnim padavinama.

Majstorović je kazao da se i u drugim krajevima balkanskog regiona u toku dana očekuju padavine.

cure.ba

Komentari

komentara