Magazin

Dokle će nas pratiti minusi: Kada u BiH stižu prvi nagovještaji proljeća i temperature iznad nule?

Napisao H. H.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda vremenske prilike u BiH se neće bitnije promijeniti ni narednih dana

Nakon hladnog talasa koji nam je stigao krajem decembra, gotovo cijeli januar pratile su vrlo niske temperature i hladna jutra. Iako je zima kalendarski tek na sredini, mnogi su poželjeli bar malo toplije dane, ali na njih ćemo morati još čekati,piše depo.ba
Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda vremenske prilike u BiH se neće bitnije promijeniti ni narednih dana.
U petak, 27. januara, u većem dijelu Bosne preovladavat će dugotrajna niska naoblaka, a u Hercegovini, zapadnim područjima Bosne i na planinama vedro. U drugoj polovini dana očekuje se smanjenje oblačnosti u centralnim i istočnim područjima. Temperatura zraka uglavnom će se kretati između -13 i -4°C, dok će najviše dnevne temperature na jugu zemlje dosezati do 10°C.
U subotu, 28. januara, u većem dijelu zemlje oblačno prijepodne, dok se u drugoj polovini dana u centralnim i istočnim područjima očekuje smanjenje oblačnosti. Jutarnje temperature i dalje će biti u minusima, i to između -11 i -6°C, a na jugu zemlje od -3 do 3°C. Dnevne temperatura kretat će se između -3 i 3°C, na jugu zemlje od 7 do 10°C.
U nedjelju, 29. januara, očekuje nas u cijeloj zemlju više sunca, naručito na planinama, ali će jutra i dalje biti vrlo hladna. Najniže jutarnje temperature zraka uglavnom između -10 i -5°C, na jugu zemlje od -2 do 4°C. Najviše dnevne temperature kretat će se od -2 i 4°C, ali će na jugu dostizati do 12°C.
Detaljniji prikaz vremenskih prilika i temperatura po gradovima možete pogledati OVDJE.

 

Prvi znaci proljeća…
Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, sve do 03. februara bit će stabilne vremenske prilike u pogledu padavina i temperatura, ali se od 04. februara očekuje pogoršanje vremena koje će donijeti nove padavine širom Bosne i Hercegovine.
U periodu do 03. februiara temperature se nećebitnije mijenjati i jutarnje će u Bosni iznositi od -8 do -3, a u Hercegovini od -1 do 4 stepena, dok će se dnevne kretati između -5 i 0, a u Hercegovini od 4 do 9 °C.
Primjetan porast temperatura očekuje se tek kod 04. februara i to na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Jutra će konačno biti u plusu, a temperature će dosezati i do 5 stepeni, dok će se tokom dana penjati do ugodnih 9 °C.
U Hercegovini će biti još toplije, sa jutrima od 4 do 9 stepeni, a tokom dana bit ćei do 13 °C.
Ovakvo vrijeme zadržat će se do 7. februara i nagovijestiti prve znake nadolaska proljeća, ali ćemo do njega ipak još pričekati.

Komentari

komentara