Magazin

Nestabilni kućni ljubimci – Mačke koje mole za hranu imaju psihičkih problema?

Napisao admin

Ukoliko vaša mačka mijauče kad vas vidi kako jedete za stolom ili se trlja o vaše noge čim otvorite vrata hladnjaka, postoji velika vjerojatnost da psihički i nije baš najzdravija.


Mačka (Foto: Cure.ba)

Naime, grupa veterinara sa Sveučilišta Padova u Italiji, tvrdi kako bi se kod mačaka koje se ponašaju na taj način mogla, kao kod ljudi, razviti opsesija prejedanja.

Taj poremećaj osim spomenutih ima i druge simptome koji mogu biti nevjerovatno povećan apetit i agresija vezana uz prehrambene navike, prenosi Daily Mail.

Kako bi to i dokazali, veterinari su proučavali 8-mjesečnog sijamskog mačka Otta koji je dok je bio gladan skakao na stol svojih vlasnika, hranu proždirao u samo nekoliko sekundi, a ponekad čak znao jesti i plastične igračke. Veterinari su zaključili kako Otto ima poremećaj prejedanja pa su njegovim vlasnicima preporučili terapijski režim u kojem više neće jesti pred njim, uvest će svakodnevno igranje i nagrađivati ga za “mirno” ponašanje.

Nakon nekoliko mjeseci, rezultati ovog režima bili su zapanjujući – sad Ottovi vlasnici pred njim mogu jesti bez straha od njegovog “divljeg” ponašanja, a kad ga hrane, on ostaje miran i opušten, prenosi Index.

“Ukoliko vaše mačke budete hranili dok ste za stolom, one će zaključiti kako se radi o nekom čudesnom automatu koji uvijek sadrži hranu. One znaju da će dobiti što žele pa upravo zato treba izbjegavati takve situacije. Nahranite vašu mačku u vrijeme kad ne jedete i provodite vrijeme u igri s njom i siguran sam da nećete imati nikakvih problema s njenim ponašanjem”, rekao je Paolo Mongillo, koji je bio na čelu istraživanja.

cure.ba

Komentari

komentara