Magazin

Mačka spasila svoje gazde od trovanja

Mačka - Twitter
Napisao H. H.

Jedna sirijska mačka stekla je titulu heroja zato što je svoju porodicu spasila od trovanja ugljen-monoksidom.

Ovo se zbilo u Viskonsonu, gdje Anet Šanahan živi da svojim mužem. Ženi jedne noći nije bilo dobro, te je odlučila da ustane iz kreveta, ali ubrzo se srušila bez svijesti na stolicu na rubu kreveta.

Muž Kevin nikada ne bi shvatio šta se dešava da ga mačka Gracija nije upozorila: “Gracija je iznenada i snažno počela da udara u vrata. Udarala je, udarala i udarala” izjavio je čovjek za lokalnu televiziju.

“Ustao sam kako bih je smirio i čim sam pogledao na lijevo, shvatio sam da je Anet onesviješćena kraj kreveta”.

Čovjek je našao vremena da pozove hitnu pomoć i da ih obavijesti da počinje da osjeća poteškoće sa disanjem. Kada su vatrogasci stigli na lice mjesta, otkrili su smrtonosnu količinu ugljen-monoksida. Uzrok je bio kvar u sistemu za zagrijevanje vode. “Da nije bilo male Gracije, ne bismo više bili ovdje” rekla je Anet. Veterinar koji je bio zainteresovan za incident, objasnio je da mačke brže osjete efekat ugljen-monoksida nego ljudi. To znači da je Gracja vjerovatno bila na mjestu u kući na kojem je kvalitet vazduha bio bolji, pa je tako i uspjela da osjeti otrovni gas.

Da li vam je ova priča možda pomalo čudna? I ako jeste, nikako ne bi trebalo da bude tako. Mačka je osjetila opasnost u kojoj su se našli njeni priljatelji, i odlučila da učini nešto i spase ih. Nemojte se smijati, i vi biste uradili isto, zar ne? Zašto onda sumnjate u svoje male krznene prijatelje? Ako vi na svoju mački gledate kao na prijatelja, zašto mislite da je sa suprotne strane utisak drugačiji? Dakle, vaša mačka nije samo mala krznena ingračkica koju hranite i sa kojom se igrate; mačka nije samo vječito pospani i ljenjavi mišolovac, niti samo mašinica za predenje i umiljavanje. Vaša mačka je vaš prijatelj, i razumije i osjeća sve ono što osjećate vi, samo na neki svoj, jedinstven način. Dakle, mačka je dobar prijatelj. Uostalom, sljedeći put kada vam padne na pamet da mačke potcijenite u bilo kom smislu, samo im pažljivo pogledajte u oči. Sve će vam odmah biti jasno, piše “Red info portal“.

Komentari

komentara