Magazin

IstraživanjE Džejmska Flina – Vijest koja će obradovati žene

Napisao admin

Ko je pametniji, žene ili muškarci? Prema novom istraživanju Džejmska Flina, svjetski poznatog stručnjaka za IQ testiranje, odgovor glasi da su žene prvi put ispred svojih muških kolega.


žena i muškarac (foto:cure.ba)

James Flynn je ispitao podatke iz zapadne Europe, Sjedinjenih Država, Kanade, Novog Zelanda, Argentine i Estonije i utvrdio da su po prvi put u 100 godina testiranja, žene postigle bolje rezultate na testovima inteligencije od muškaraca.

Donedavno, ženski rezultati su zaostajali za muškima za čak pet posto. Tokom posljednjih 10 godina, i muškarci i žene imaju sve bolje rezultate, ali ženski IQ je dramatično skočio.

– Puno djelovanje modernog života na žene je tek počeo se nazirati -, rekao je Flynn za “Sunday Times”.

Testiranje koeficijenta inteligencije je počelo početkom 20. vijeka. Rezultat veći od 130 pokazuje nadprosečnu inteligenciju, dok se srednja ocjena kreće oko 100.

Flin pretpostavlja da su zahtjevi koje moderni život stavlja pred ženski um, koji mora balansirati između posla i porodice, djelimično odgovorni za ove rezultate. Druga mogućnost je, navodi, da žene imaju veći potencijal inteligencije – a to je danas postalo očitije jer im je pružena veća mogućnost u svijetu izvan kuće.

Flin trenutno radi na knjizi posvećenoj ovoj tematici.

U Sjedinjenim Američkim Državama, ovo istraživanje se podudara s statistikama koja pokazuje da žene danas imaju više od polovice fakultetskih diploma.

cure.ba

Komentari

komentara