Magazin

PRIPREMITE SE – PORUČUJU METEOROLOZI: Sve upućuje da u regiju dolazi vrijeme kakvo nije zapamćeno od…

Napisao admin

Na prikazu očekivanih padavina tokom iduće sedmice na Starom kontinentu, jasno se vidi da bi jugoistok i istok kontinenta mogao imati znatne količine padavina. Gorska područja Bugarske, Rumunije, Češke, Slovačke, Ukrajine i Poljske bi mogli imati i obilniji snijeg u planinama, a ne bi trebala iznenaditi ni pojava snijega i u nižim područjima Rumunije i Ukrajine.


Foto: arhiva

 

U području naše regije se ne predviđa tako obilna padavina, ali svakako bi oko sredine iduće sedmice u višem gorju mogao pasti prvi ovosezonski snijeg, piše “Index“…

“Pripremite se na neprimjereno hladno vrijeme za doba godine”, poručuju meteorolozi.

“Od utorka pa sve do iduće nedjelje, stiže neprimjereno hladno vrijeme za doba godine. U gorju je moguć prvi ososezonski snijeg”, navodi popularna stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna, dodajući i kako postoji rizik da zaprijete i mrazevi u drugoj polovini sedmice.

U drugoj sedmici ovog mjeseca, temperature bi se mogle vratiti u okvire normale za doba godine.

Ipak, s druge strane, većina dugoročnih prognoza za deseti mjesec, kao i za cijelo posljednje tromjesečje 2016. godine, pa i prvo u 2017. godini, i dalje daje relativno veliku vjerovatnoću nastavka niza barem malo iznadprosječno toplih sljedećih mjeseci i tromjesečja.

Pritom valja istaći kako kompjuterski modeli koji izračunavaju višemjesečne prognoze nisu jedinstveni kao prije u prognozama iznadprosječne topline, pa su promjene moguće, zaključujući i kako su i izračuni za kraće periode – za 7 ili 14 dana, ovih dana relativno “nesigurni” u jačini zahlađenja, o čemu zavisi i padanje snijega u najvišim planinama.

haber.ba

Komentari

komentara