Magazin

Zemljotresi koji dovode do cunamija! – NAUČNICI UPOZORAVAJU: Stiže katastrofalan zemljotres!

Napisao admin

Naučnici su pronašli dokaze da će svijet pogoditi izuzetno razoran zemljotres! Kako javlja “Science Alert“, ispod Bangladeša će uslijediti potres jačine između 8,2 i 9 stepeni Rihtera, a na području koje će pogoditi živi više od 140 miliona ljudi. Naučnici, doduše, ne mogu da prognoziraju kada će se katastrofa desiti.


Foto: arhiva

 Ne znamo kada će se desiti, a što se tog područja tiče, nemamo ni podatke kada se posljednji takav zemljotres tu desio. Ne znamo da li će se energija osloboditi danas ili za 500 godina, ali primjećujemo njeno gomilanje – rekao je Majkl Stekler, vodeći istraživač na ovom projektu na Univerzitetu Kolumbija u SAD.

 

Prijetnja je identifikovana tokom 13-godišnjeg istraživanja u tom regionu, u kojem se susreću indijska i sundanska tektonska ploča. Naučnici su ranije znali da tenzija među pločama postoji, pa su smatrali da one jedna preko druge klize horizontalno, što uzrokuje manje zemljotrese.

 

Ali nakon ovog istraživanja utvrđeno je da Bangladeš leži na zoni velikog podvlačenja ploča, odnosno da se indijska podvlači pod sundansku brzinom od 17 milimetara godišnje.

 

Svi najveći zemljotresi ikada zabilježeni desili su se baš u takvim zonama, uključujući i onaj iz 2004. kada je potres u Indijskom okeanu uzrokovao cunami koji je ubio više od 230.000 ljudi, kao i 2011. u Japanu, nakon kojem je takođe došlo do cunamija koji je ubištio nuklearnu elektranu Fukušima i doveo do velike katastrofe.

Ipak, ovo je prvi put da je takva zona podvlačenja otkrivena na kopnu, a podaci pokazuju da je duačka 250 kilometara i da prolazi tačno ispod glavnog grada Bangladeša Dake, koji najmanje 400 godina nije zadesio jači potres.

Pojednostavljeno, energija se ispod Dake gomila i samo je pitanje kada će biti oslobođena u vidu velikog zemljotresa akoji će taj region sravniti sa zemljom.

U slučaju najgoreg mogućeg scenarija, odnosno ako se sva ta energija odjednom oslobodi, zemljište u tom području podići će se u visini za pet do 30 metara.

Dodatni problem predstavlja i činjenica da se tu nalaze delte rijeka Gang i Bramaputra, što cijelo to močvarno područje u slučaju takvog udara može da pretvori u okean živog peska koji će progutati sve na šta naiđe.

Takođe, ukoliko se desi jedan jak udar koji će podići tlo, tokovi tih velikih reka bi se sigurno promijenili, a to bi dovelo do katastrofalnih poplava s nezamislivo velikim brojem žrtava.

 

ekskluziva.ba

Komentari

komentara