Magazin

Vremenska prognoza – IZNENAĐENI I METEOROLOZI: Iako je 12. mjesec, “pravi snijeg” u naše krajeve dolazi tek na Staru godinu!?

Napisao admin

Poprilično su iznenađeni i meteorolozi, od koji su neki očekivali da bi 12. mjesec u našim krajevima mogao donijeti više snježnih i drugih padavina… No, kako sada stvari stoje, vrlo je vjerovatno da “pravi snijeg” odnosno ozbiljenije padavine možemo očekivati tek u samoj Novogodišnjoj noći i prvih dana prvog mjeseca iduće godine, ali nije isključeno da čak i to okasni.


Prognoza po kojoj bi već snijeg u jugoistočnom dijelu Starog kontinenta mogao padati od 31.12. može se naći na američkom sajtu Accuweather, a kada je riječ o kratkoročnijoj prognozi, mogli smo iskoristiti frazu – ništa novo!

Tako popularna stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna u prognozi za Balkan za prvi dio ove sedmice navodi kako bi obalnim, priobalnim krajevima Albanije, Crne Gore, jugu Makedonije te gorskim područjima uglavnom trebalo biti sunčano uz umjerenu oblačnost.

U Srbiji, sjeveru Makedonije, Kosovu i nizinama sjevera Crne Gore očekuje se tmurno i maglovito vrijeme ponegdje se očekuju sunčana razdoblja. Jutra hladna uz mraz, mraza ponegdje može biti i u priobalnim područjima Balkana.

Kada je riječ o BiH, u Hercegovini i višem gorju uglavnom bi trebalo biti sunčano uz umjerenu oblačnost, a u Bosni jutra hladna i maglovita uz mraz.

Dugotrajna magla i tmurno vrijeme očekuje se u većem dijelu Bosne gdje je moguća slaba rosulja, iako su tokom dana moguća kratkotrajna sunčana razdoblja. U srijedu se očekuje slaba kiša na istoku, centralnom i sjeveroistočnom dijelu zemlje, u najvišem gorju slab snijeg.

U Hrvatskoj se očekuje do četvrtka očekuje na kopnu oblačno te tmurno i maglovito vrijeme, ponegdje uz slabu rosulju, a na Jadranu i gorju uglavnom sunčano uz umjerenu oblačnost. u zaleđu Dalmacije i sjevernom Jadranu ujutro se očekuje sumaglica i kratkotrajna magla.

Bitnija promjena vremena ne očekuje se ni do kraja sedmice.

cure.ba

Komentari

komentara