Magazin

Hrabra djevojčica – Djevojčica spasila mamin život pokretom koji je vidjela u filmu (FOTO)

Napisao admin

Amira Torntan (7) iz Oregona, SAD, uspjela je da spasi život svoje majke Dženifer koja je počela da se guši kada joj se zaglavilo parče kobasice u grlu. To je uspjela zahvaljujući Hajmlihovom zahvatu koji je vidjela u hit komediji iz 1993. "Gospođa Daubtfajer".


Djevojčica (Foto: Blic)

Amira je sjedjela u sobi i gledala televiziju, kad je odjednom čula zvuke gušenja iz kuhinje.

Potrčala je i ugledala mamu kako pokušava da dođe do vazduha.

U tom trenutku sjetila se scene iz popularne komedije „Gospođa Daubtfajer“ iz 1993. godine, u kojoj Robin Vilijams primjenjuje „Hajmlihov zahvat“ nad Pirsom Brosnanom, kada je ovaj počeo da se guši jer mu je hrana zastala u grlu.

– Podigla sam je tri puta, poslije čega je mama izbacila parče kobasice – rekla je Amira.

Amirina mama priznaje da je uhvatila panika.

– Bilo mi je strašno jer nikoga više u kući nije bilo. Nisam mogla da govorim, ni da zovem upomoć, kobasica nije htjela ni napolje ni unutra, gotovo da nisam mogla ni da dišem- izjavila je ona.

HAJMILHOV ZAHVAT

Kada dođe do gušenja, zbog zaostalog stranog tijela u disajnim putevima ili uslijed nesreće, u teškim slučajevima, može da dođe do smrti.

Pri lakšim slučajevima, može da pomogne lupkanje bolesnika po leđima između lopatica. Ako to ne pomogne primjenjuje se Hajmlihov zahvat. Nazvan je po američkom hirurgu Henriju Hajmlihu, koji danas ima 93. godine.

blic

Komentari

komentara