Magazin

Nedim Sladić o novom toplotnom valu i opasnostima koje donosi

Napisao H. H.

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić na svom Facebook profilu objavio je upozorenje o petom toplotnom valu koji će da zahvati našu zemlju i podsjetio je na rizike od požara.

“Prema Copernicus-EFFIS platformi (European Forest Fire Information System) i prema outputu Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF), u idućoj sedmici rizik od požara će se povećavati i u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, kako naše zemlje sada izgledno zapljuskuje i 5. toplotni val ovog ljeta.

Prema kraju sedmice bit će visok i vrlo visok širom zapadnog Balkana, a u Dalmaciji i dijelovima Hercegovine čak i ekstreman. Nažalost na istom nivou ostaju i veliki dijelovi Albanije, Sjeverne Makedonije, Grčke i Turske koji još zadugo kiše neće ugledati.

Duži prognozirani sušni i vreli period ispred nas svakako je opomena da se prema prirodi moramo sada ophoditi maksimalno oprezno. Zemlja je suha, velikim dijelom na jugu i spržena, a sunce i dalje snagom nemilosrdno. Jedan opušak cigarete nesvjesno bačen kroz prozor automobila ili samo jedan komadić stakla u doticaju sa suncem mogu pričiniti katastrofu širokih razmjera

Komentari

komentara