Magazin

Profesor psihologije otkriva: Postavite sebi ovo pitanje i sva vrata će vam se otvoriti!

Napisao A. K.

“U današnjem svijetu, pažnju često usmjeravamo na ono što nam nedostaje i tako ostajemo zarobljeni na području “nemam i ne mogu”.

“Imam i mogu” toliko je ljekovitije je od “nemam i ne mogu”, a jedno “hvala” učinit će čudo za vaš život i to nemojte nikada zaboraviti!”
“Važnost zahvalnosti prepoznata je još u antičkom dobu kad se na nju gledalo kao na vrlinu”, kaže profesor psihologije Iva Maksimović i dodaje:

“Da su antički ljudi bili u pravu kad su zahvalnost proglasili važnom vrlinom potvrđuje i neuroznanost. Rezultati neuroznanstvenih istraživanja potvrdili su da, kad se želimo osjećati dobro, najvažnije pitanje koje sebi trebamo postaviti je: “Na čemu danas mogu biti zahvalna?”
Kaže da postavljajući sebi pitanje “Na čemu danas mogu biti zahvalan/na?” potičemo mozak da počne tragati za pozitivnim iskustvima.

“Već pokretanje ove pozitivne potrage dovodi do lučenja hormona sreće, zbog čega ćemo se osjećati dobro bez obzira na rezultat pretrage. Dodatno, ako se pretraga završi osjećajem zahvalnosti, u našem mozgu se luči još jedan hormon koji nam podiže raspoloženje i razinu energije. Lučenje ta dva hormona imat će niz dobrobiti na našu psihu, a tako i na naše zdravlje”, kaže prof. Maksimović.

Objašnjava da će se, kad smo sretni, dobro raspoloženi i s dovoljno energije, javiti i osjećaj samopouzdanja, te ćemo se lakše nositi sa životnim izazovima. Također, manji broj situacija doživljavat ćemo stresnim, a to će se pozitivno odraziti na imunitet.

“Ako sebi ovo čarobno pitanje postavite prije spavanja, automatski ćete smanjiti dozu briga, koje su jedan od glavnih krivaca zašto ne možemo zaspati. Dobit ćete dozu hormona sreće koji će olakšati uspavljivanje”, objašnjava Maksimović.

Zahvalnost opisuje kao pozitivan osjećaj koji spontano doživimo prema drugim ljudima koji nam pomognu doći do, za nas, dobrih rešenja, u situacijama u kojima se osjećamo nemoćni da sami uspješno riješimo problem.
“U novije vrijeme zahvalnost je postala fokus istraživanja i u psihologiji gdje se proučavaju njeni psihološki efekti kako na nas same, tako i na odnose koje ostvarujemo sa drugim ljudima. Međutim, zahvalnost ne osjećamo samo prema drugim ljudima, nego i prema životnim okolnostima, odnosno, ovisno o vjerovanju, prema Bogu, Svemiru ili slučajnosti koje su se odvile u našu korist”, kaže psiholog.

Dodaje da je za razliku od, na primjer, straha, koji spada u osnovne emocije, zahvalnost složena emocija, a to znači da je mješavina dvije ili više osnovnih emocija (npr. sreće i olakšanja).

Također, značajno je pod utjecajem našeg razmišljanja kad je namjerno izazovemo razmišljajući o svim divnim ljudima koji su dio naših života i prisjećajući se svih lijepih stvari koje smo doživjeli.

“Osjećaj zahvalnosti pozitivno će se odraziti ne samo na nas, nego i na naše odnose s drugim ljudima. Kad drugom čovjeku ukažete na to da ste primijetili njegovu dobru namjeru jednim jednostavnim hvala, zapravo i sebe i njega ispunite hormonom sreće, i tako brže gradite međusobno povjerenje, koje će i buduće susrete učiniti pozitivnim”, ističe Maksimović.

Također, dodaje da iskazivanjem zahvalnosti drugom čovjeku i vi počinjete još više uživati u vašem odnosu, i tako oko njega stvarate čarobni krug koji vas štiti od konflikata i nerazumijevanja, zaključuje psiholog.

Dnevnik zahvalnosti
Prije spavanja zapišite sve na čemu ste zahvalni tog dana jer ćete se tako dvostruko ispuniti zahvalnošću (mišlju i pisanom riječi), a dobro će vam doći u onim danima kad će vam se činiti da nemate na čemu biti zahvalni.

“Imam i mogu” ljekovitije je od “nemam i ne mogu”
U današnjem svijetu pažnju često usmjeravamo na ono što nam nedostaje i tako ostajemo zarobljeni na području “nemam i ne mogu”.

Stoga je važno više puta dnevno udahnuti i na trenutak se prisjetiti svega što imamo, te prijeći u područje “imam i mogu”, ističe Maksimović.

Popravlja i najlošiji dan
Prisjetite se da sam proces razmišljanja o tome na čemu ste zahvalni potiče lučenje hormona sreće, čak i kad upravo doživljavate jedan od onih dana koje što prije želite zaboraviti.

Svaki dan je prilika
Jednom kad ste osvijestili i iskusili sve dobrobiti zahvalnosti, neka svaki novi dan bude i nova prilika da sebe, a i druge preplavite zahvalnošću.

Važno je zahvaliti se…
Glasno, jasno i jednostavno izrecite drugom čovjeku na čemu ste mu zahvalni i zbog čega, savjetuje Maksimović.

Hvala se pokazuje cijelim tijelom
Zahvalnost izrecite cijelim svojim tijelom i glasom kako bi riječ ‘hvala’ zaista ispunila srećom i vas i drugog čovjeka.

Primjećujte ljude koji vas okružuju
Primijetite druge ljude koji vam prilaze s pozitivnom namjerom, bilo da su to vaši bližnji koji su pohvalili vaš današnji izgled, ili stranac koji vam se osmjehnuo i pridržao vrata na izlasku iz prostorije.

Komentari

komentara