Magazin

Turska glumica – Hurem napravila skandal na dodjeli nagrada!

Napisao admin

Turska glumica Merjem Uzerli, koja je zbog depresije napustila snimanje serije “Sulejman Veličanstveni”, polahko se oporavlja, a iz Berlina je potvrdila da se osjeća bolje. Turski novinari otkrivaju da su producenti bijesni na nju od ispada i kritikovanja na dodjeli glumačkih nagrada.


Hurem (foto: cure.ba)

– Kada će se više ovaj serijal završiti? Originalna turska epizoda traje previše dugo. Ko to može da gleda 100, 110, pa čak i 120 minuta? Nije ni čudo da je u drugim zemljama režu. Ima li ovome kraja? Pomalo me plaši u šta se sve ovo pretvorilo  – rekla je Uzerlijeva na prošlomjesečnoj dodjeli turskih nagrada “Emi”, gdje su je proglasili najboljom glumicom.

Neki su joj pljeskali misleći da se šali, zbunjeni voditelj jedva je čekao da se zvijezda serije “Sulejman Veličanstveni” skloni sa scene, a producenti su se, šuškaju turski mediji, u publici očajnički hvatali za glavu. Merjem je na dodjeli izgledala mršavije nego inače. Svi su hvalili njen izgled misleći da je izgubila kilograme kako bi što bolje izgledala na malim ekranima, a glumica se, navodno, već tad borila s prvim znakovima depresije.

Osim što je javno kritikovala seriju koja joj je donijela slavu u Turskoj i izvan nje, vatrena crvenokosa ljepotica pred kamerama i milionskim brojem gledalaca zamjerila se, govore nam turski novinari, reditelju i producentu “Sulejmana Veličanstvenog”.

– Apelujem na šefove da naprave epizodu od normalnih 45 minuta kako bi ljudi mogli da imaju normalan život. Svi kao roboti sjede pred televizorom i nemaju vremena ni za šta. Publika valjda ima i pametnijih stvari u životu od buljenja u ekran – rekla je Merjem i naljutila šefove. Nekoliko dana poslije njenog kontroverznog monologa, glumica se nije pojavila na poslu. Nije se javila nikome na setu, a iz hotelskog apartmana u istanbulskom luksuznom hotelu, gdje joj produkcija plaća smještaj, uzela je sve stvari i otišla.

Sljedećih pet godina Merjem Uzerli ne smije snimati za konkurentske TV-kuće.

Tek kada su uspjeli doći do njenog oca Huseina, tvorci serije saznali su da je otputovala u Njemačku i da se ne namjerava skoro vratiti. Turski novinari su otkrili da bi zbog nenadanog napuštanja serije i kršenja ugovora Merjem mogla platiti oko 800.000 eura kazne. Osim toga, u ugovoru stoji da nakon završetka snimanja “Sulejmana” sljedećih pet godina ne smije glumiti u serijama konkurentskih turskih kuća.

– Koliko god se mi trudili biti u toku sa modernim Zapadom, Turska je i dalje patrijarhalna država. Žena je možda šefica u kući i glava porodice, ali kad je o poslu riječ, muškarci su uvijek prvi, a njihova je riječ zadnja. Merjemino kritikovanje pred kamerama uzrokovalo je lavinu nezadovoljstva i negodovanja na setu. Šefovi su bijesni jer je ismijala njihov rad, a oni su od nje stvorili zvijezdu. Smatraju je nezahvalnom i razmaženom, a dalja saradnja je pod velikim upitnikom – saznajemo od turskih novinara. Navodno je svađa poslije dodjele nagrada toliko uznemirila Merjem da je uzela bolovanje. Glumica, koja se na početku karijere borila s depresijom, prijavila se u kliniku za liječenje u Berlinu.

Producenti su tek poslije shvatili da bi izostanak glavne junakinje mogao naštetiti projektu. Snimanje su morali prekinuti, a oca Uzerlijeve molili su da nagovori kćerku da se vrati u Istanbul. Nudili su mu najbolje psihologe i psihijatre, ali Husein je odbio. Bijesni šefovi su Merjem zaprijetili otkazom, a već su joj pronašli i zamjenu.

– Poslije ovoga ću biti još snažnija. Biti na svježem vazduhu i ići u šetnju. Najvažnije je da sam živa i da imam potporu svojih najbližih – napisala je Merjem na Tviteru.

24sata.hr

Komentari

komentara