Magazin

“Bosansko more” doktori preporučuju bolesnima

Napisao H. H.

Slana Panonska jezera u Tuzli i ove godine obaraju rekorde posjećenosti. Turistička sezona počela je 7. juna, a do danas desetine hiljada posjetilaca stigli su u Tuzlu i uživali u čarima tamošnjih jezera. Prije 16 godina, močvaru i leglo komaraca i zaraze, uz inicijativu Grada Tuzle, zamijenilo je prvo vještačko slano jezero.

Tuzla danas. Miris soli, peškiri, plaža, sunce, sve podsjeća na morsku obalu. Panonska jezera u gradu soli već 16 godina atrakcija su za brojne kupače. Mnogi su skupocjene odlaske na more zamijenili odmorom u centru Tuzle, piše “N1“.

“Mogu da vam kažem da ja ima jedno tri, četiri godine i ne idem na more. Šta ja znam, mislim da pored ovoga i nema potrebe za tim. Ima i dosta mirisa koje ova omladina nabacuje na sebe, pa nam i miriše na more“, šali se jedan kupač.

A osim što miriše na more, danas saznajemo da kupanje u tuzlanskim slanim jezerima i ljekari preporučuju kao dio terapije.

“Poslije operacije kičme više ne osjećam nikakve bolove, jer meni toliko prija ova slana voda. More više ne postoji za mene, ovo je moje jedino more gdje dolazim“, otkirva jedna Tuzlanka.

Ne dolaze samo Tuzlaci na Panonska jezera. Danas srećemo grupu turista iz Subotice, iz Srbije. Prije četiri godine prvi put su bili ovdje, od tad, kažu, uvijek se ponovo vraćaju.

“Fantastično je, mi smo bili prošle godine ovdje, tako da sada smo se i vratili. Volimo ovdje da dođemo, volimo Tuzlu, volimo vaš narod, tako da se ovdje jako lijepo osjećamo“, priča Dragana, Subotica.

Panonska jezera od 2003. godine posjetili su mnogi turisti. U početku atrakcija za mještane i lokalne posjetioce, danas opcija za odmor brojnih stranih turista.

“Jako je lijepo, nisam ovo očekivao ovdje. Prvi put sam u Tuzli, prvi put u Bosni i Hercegovini. Uživam, prelijepo je“, ističe Cordatlan, Rumunija.

Svoj dio plaže u Tuzli možete dobiti po cijeni od 4 KM za dnevnu kartu. Jezera su postala okupljalište za sve generacije. Danas upoznajemo i penzionere na plaži. Raslan Kamal je prije 50 godina iz Sirije doselio u BiH, danas sebe zove Bosancem i sa društvom se svako ljeto vraća na plažu. Uživaju uz karte.

“Mi smo ovdje već pet, šest godina družimo se svi penzioneri, i mi imamo stol, stolice i igramo, zabavljamo i super nama“, kaže Kamal.

Sezona je počela prije dvije sedmice. Do danas, u samo nekoliko dana, preko 70.000 posjetilaca uživalo je u blagodatima Panonskih jezera. U upravi očekuju bar 55 sunčanih dana kako bi se oborio rekord posjeta iz 2017. godine.

“Tada smo mi prodali 378 hiljada ulaznica, preko 400 hiljada je posjeta kada govorimo o broju posjeta, to je bila rekordna godina za nas u svakom smislu riječi i po prihodima i po broju posjeta. Ovo je 16. sezona rada Panonike, Panoniku je posjetilo preko 4 miliona ljudi od 2003. godine, a upravo smo 2003. godine otvorili ovo prvo slano jezero“, navodi Majid Porobić, direktor kompleksa Panonskih jezera .

Sve njih je od prvog dana dočekao i ispratio Mujo Sinanović, najstariji kupač i kako ga ovdje zovu – čuvar Panonike. Mujo ima 92 godine.

“Ovdje sam od otvaranja jezera prvi, evo sad je sedamnaesta godina, kad dolaze gosti kažem – dobrodošli gosti, da mi se dobro osjećate, da nam donesete dobre utiske, a i da odnesete dobre utiske, pa ih fino savjetujem ovo je jezero, ovo je banja, liječenje, ako ste došli iz zdravstvenih razloga, 20 minuta, pola sata u vodi, plivaj, vježbe radi, sat vremena, iziđi napolje i uživaj“, priča Sinanović.

Iako je tek početak sezone, skoro svi smještajni kapaciteti u Tuzli su popunjeni, što je još jedna potvrda da Tuzla postaje ljetni biser Bosne i Hercegovine.

Komentari

komentara