Magazin

Muškarci više vole ostavljene žene

Napisao H. H.

Djevojke, žene, ako ste nedavno ostavljene, ne očajavajte. Ta činjenica bi vam mogla donijeti prednost u idućoj vezi jer, sudeći prema istraživanju objavljenom u časopisu “Evolucijska psihologija”, dečkima su ostavljene cure puno privlačnije od onih koje ostavljaju dečke.

Kad saznaju da je žena ostavila muškarca, to ih čini živčanima i takve žene izbjegavaju. Žene pak preferiraju muškarce koji ostavljaju, a ne one koji su ostavljeni. Voditeljica istraživanja Christine Stanik tvrdi da spremnost muškarca da okonča određenu vezu kako bi pronašao nešto bolje od strane žena može biti shvaćeno kao pokazatelj određenog statusa. Stanik je, usput rečeno, doktorat dobila 2009. pri Sveučilištu Michigan gdje je i provela istraživanje.

Istraživanje se temeljilo na izmišljenom internetskom servisu za pronalazak partnera kojeg su sudionici pregledavali. Nakon gomile trivijalnih informacija o lažnim profilima osoba sa stranice, sudionici su došli do podatka o tome zašto je prošla veza te i te osobe završila. Postojale su tri opcije – osoba je ostavljena, prekinula je sama vezu ili je odlučila ne odgovoriti na to pitanje. Ukupno je bilo 198 sudionika, 102 žena i 96 muškaraca prosječne dobi od 19 godina. Većina sudionika su bili heterose*sualci, bijelci.

Ukratko, pokazalo se da se muškarcima više dopadala žena kad bi saznali da je ostavljena. S druge strane, žene koje su same okončale vezu i postavile bivšeg partnera bile su i manje privlačne. Muškarci, prema riječima istraživačice, žene koje su ostavile partnere smatraju dominantnima što se kosi s njihovom percepcijom spolnih uloga. Moguće je da takve žene smatraju previše izbirljivima i zahtjevnima, prenosi “She“.

Komentari

komentara