Magazin

Isabela, djevojka iz Gvatemale koja ima nešto da vam poruči

Napisao A. K.

Mlada gvatemalska dizajnerica Isabella Springmuhl s Downovim sindromom ima svega 19 godina i vlastiti modni brend. Njezina modna marka Down to Xjabelle prepoznatljiva je po šarenim izvezenim odjevnim predmetima od autentične gvatemalske tkanine koju proizvode Maje, a zahvaljujući svom talentu i…

Mlada gvatemalska dizajnerica Isabella Springmuhl s Downovim sindromom ima svega 19 godina i vlastiti modni brend. Njezina modna marka Down to Xjabelle prepoznatljiva je po šarenim izvezenim odjevnim predmetima od autentične gvatemalske tkanine koju proizvode Maje, a zahvaljujući svom talentu i marljivosti, Isabella uspješno ruši predrasude o osobama s Downovim sindromom.

Iako boluje od Downovog sindroma, nije dozvolila da je njezino zdravstveno stanje koči u ostvarivanju svog sna, kreiranja modne marke.

Talentirana tinejdžerica prva je dizajnerica s Downom koja je predstavila svoju kolekciju na London Fashion Weeku, a koliko je njezin rad i trud vrijedan svake pohvale, govori i podatak da ju je BBC uvrstio na listu od 100 najinspirativnijih žena.

Njezina modna marka Down to Xjabelle prepoznatljiva je po šarenim izvezenim odjevnim predmetima od autentične gvatemalske tkanine koju proizvode Maje, a zahvaljujući svom talentu i marljivosti, Isabella uspješno ruši predrasude o osobama s Downovim sindromom.

Isabella je strast prema modi i dizajnu pokazivala već u srednjoj školi, a tu je ljubav naslijedila od bake koja i sama ima svoj atelje u kojem kreira odjeću od tradicionalne guatemalske tkanine, poznate po živim bojama i vibrantnu dizajnu. No zbog jednog kromosoma viška, Isabella nije imala lagan put za proći kako bi ostvarila svoju strast.

Na tom putu odbile su je čak dvije škole dizajna koje su smatrale da se neće moći nositi s težinom studija, zbog čega je njezina majka odlučila pronaći drugi način da svojoj mezimici ispuni san.

Talentirana tinejdžerica prva je dizajnerica s Downom koja je predstavila svoju kolekciju na London Fashion Weeku.

“Bila sam ljuta što te institucije nisu željele Isabelli pružiti priliku za učenjem. Bio je to tužan trenutak za nju i istovremeno znak za promjenu. Odlučila je da želi naučiti šivati pa sam je upisala na akademiju šivanja za žene”, rekla je Isabellina majka Tejada za BBC.

Brzi tečaj omogućio joj je da savlada digitalnu proizvodnju uzoraka. Svoje kreacije Isabella prvo dizajnira na papiru, a potom pomoću posebnog programa kreira trodimenzionalne printove, nakon čega u ateljeu uz pomoć krojačica transformira svoje vizije u djelo, vesele i autentične odjevne predmete.

Ime brenda Down to Xjabelle nastao je kao spoj sindroma Down i Xjabellepo imenu bakina ateljea u kojem je Isabella prodala svoju prvu službenu kolekciju Peace and Love. Njezine kreacije prepoznatljive su po modernom kroju, cvjetnom vezu te razigranim i jedinstvenim guatemalskim tkaninama koje na svojoj stranici opisuje kao “bezbrižne, kao što sam i ja”.

Svoje kreacije Isabella prvo dizajnira na papiru, a potom pomoću posebnog programa kreira trodimenzionalne printove, nakon čega u ateljeu uz pomoć krojačica transformira svoje vizije u djelo, vesele i autentične odjevne predmete.

Tkanine koje koristi za svoje kreacije Isabella nabavlja iz Antigue, a izrađuju ih autohtone žene plemena Maja koje žive na području Guatemale. Svaka zajednica u Guatemali ima specifične uzorke i boje po kojima su prepoznatljive.

“Korištenjem majanskog tekstila za svoj dizajn odajem počast svim ženama koje su stoljećima svojim tkanjem gradile gvatemalsku povijest odjeće i tekstila”, rekla je ambiciozna Isabella koju na profilu na Instagramu prati nešto manje od četiri tisuće ljubitelja mode.

Na službenoj stranici brenda Isabella je poručila: “Želim da svaki moj dizajn koji s ljubavlju stvaram potakne snove mladih koji su drugačiji… mi to možemo!”

Sve svoje slobodno vrijeme Isabella posvećuje ljubavi prema modi. Usavršava se u šivanju, uči o modnom dizajnu na internetu, a u njezinoj kolekciji možete pronaći izvezene bolero jakne, pončo, traper jakne, sakoe i torbe, pa čak i jastuke. Nakon uspješne kolekcije Peace and Love, priprema i drugu kolekciju na kojoj marljivo radi.

Tkanine koje koristi za svoje kreacije Isabella nabavlja iz Antigue, a izrađuju ih autohtone žene plemena Maja koje žive na području Guatemale.

“Želim izvoziti svoj dizajn po cijelom svijetu. Želim da ljudi prepoznaju moje kreacije te da znaju da osobe s Downovim sindromom mogu ostvariti sve što zamisle. Želim biti poznata po svom dizajnu i onome što nosim u srcu”, rekla je mlada dizajnerica.

Tekst prenosimo sa tportal.hr.

Komentari

komentara