Magazin

Do koje godine ženama rastu grudi?

Image: 0117582788, License: Rights managed, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Corbis
Napisao H. H.

Veličinu grudi određuju faktori poput genetike, težine, godina i trudnoće, a promjene u veličini i obliku grudi događaju se tijekom cijeloga života, no u određenoj dobi grudi prestanu rasti. Znate li do koje godine ženama rastu grudi?

Veličina grudi stalno se mijenja, a može varirati čak i do jedne veličine košarice grudnjaka. Na promjenu u veličini grudi utječe različito vrijeme u ciklusu mjesečnice, piše “Zadovoljna“.

Tijekom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može jako raširiti pa se možda neće moći potpuno vratiti na prijašnje stanje

Kod većine žena grudi se potpuno razviju 3 do 4 godine nakon prve menstruacije, a proces rasta grudi završi u prilično ranoj životnoj dobi.

Ženske grudi rastu do kasnih tinejdžerskih ili ranih dvadesetih godina, no promjene u njihovoj veličini i obliku događaju se tijekom cijelog života i povezane su s promjenama u tkivu grudi. Na te promjene utječu promjene u hormonima, trudnoća, dojenje, debljanje ili mršavljenje, menopauza i slično’, objašnjava ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Tijekom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može jako raširiti, pa se možda neće moći potpuno vratiti na prijašnje stanje. Osim toga i dojenje može uzeti svoj “danak” i promijeniti izgled dojki. Na koji način, to opet ovisi o tkivu i gustoći dojki te promjenama u težini. Neke žene kao posljedicu trudnoće imaju veće grudi, dok se drugima nakon dojenja grudi smanje. Pogledajte i urnebesne fotografije koje prikazuju kako stvarno izgleda trudnoća.

Genetika pak igra najveću ulogu u veličini i obliku ženskih grudi. Geni utječu na razinu hormona koji potom utječu na tkivo u grudima određujući gustoću, ali i izgled kože. Genske karakteristike žene mogu povući s obje strane obitelji, a istraživanje objavljeno u časopisu BMC Medical Genetics otkrilo je kako sedam genskih faktora znatno utječe na izgled jednog od najženstvenijih atributa.

Komentari

komentara