Magazin

SOČNI TURSKI TURBANI!

Napisao H. H.

SASTOJCI:

  • 2 kom jaja
  • 2 male soljice za kafu ulja
  • 4 male soljice za kafu toplog mlijeka
  • 35-38 supenih kasika brasna
  • 1 i po kesica instant suhog kvasca
  • 2 supene kasike secera
  • 2-3 kasike kakaa za tamni dio tijesta
  • 2-3 kasike kokosa u svijetli dio tijesta- ali moze i bez njega
  • agda 700 gr secera
  • 1 l vode

 

PRIPREMA:

  1. Pjenasti izmiksati jaja sa secerom pa dodavati postepeno ulje mlijeko, zatim kvasac i kasiku po kasiku mekog brasna.
  2. Zatim tijesto podijeliti na 2 jednaka dijela u jedan dio dodati kakao a u drugi kokos, i ostaviti 45 min da se dize.
  3. Premijesiti tijesto na radnoj povrsini i od svakog odvojiti po 24 loptice, moze i manje ovisno kolike turbane zelite.
  4. Razvuci jednu svijetlu i jednu braon lopticu u valjke, valjke u pletenice i brzo u krug tj. u turban, zavuci kraj turbana ispod da se prilikom pecenja ne odvoji
  5. Peci na 200 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni oko pola sata da lagano potamne.

 

 

Agdu skuhati od 700 gr secera i 1 l vode cisto da bude mlaka kad budemo zalijevali turbane i OBAVEZNO IH POLAKO ZALIJEVATI, da postepeno upiju agdu sve ce upiti i povremo ih u toku hladjenja okretati da budu bas bas socni.. u prvih pola sata to radite svakih 10 min..i ne treba vise.

Posluziti uz soljicu kafe…

Komentari

komentara