Magazin

Meteorolog Damir Šantić: Imat ćemo još jedan “udar” minusa

Napisao H. H.

Sibirski polarni val je iza nas, ali u martu očekujemo još jedan “udar” sa nešto većim minusima. No, neće se ponoviti situacija koja je trajala proteklih četiri, pet dana, kada je živa u termometru padala i 21 stepen ispod nule.

To je za “Avaz.ba” kazao Damir Šantić, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koji nam je dao očekivanu prognozu za nadolazeći vikend, ali i ostale dane marta.

Povećanje temperatura

– U toku dana očekuje se rast temperature. Međutim, na potezu Bihać, Sanski Most, Banja Luka i Tuzla – stanovnici se danas neće ugrijati. U jednom dijelu BiH minusa će i dalje biti. Na zapadu Bosne prema Livnu, kao i Sarajevu, bit će iznad nule. To se posebno odnosi na Hercegovinu, gdje će danas biti osjetno toplije – kaže Šantić.

On tvrdi da će ista situacija s vremenom biti i za nadolazeći vikend.

– Možda u nedjelju bude malo snijega ujutro, do pet centimetara. Jutarnje temperature će biti oko nule, ali će dnevne biti više. No, sve je to daleko od ovog sibirskog vala koji je polako iza nas – dodao je Šantić.

Zanimalo nas je kakvo će vrijeme biti tokom naredne sedmice i može li se ovakva situacija, s minusima ispod 20, ponoviti u martu.

– Od utorka će biti toplije. Očekuje se i jugovina, i to je razlog da budemo optimisti, da bi temperature mogle ići iznad 10 stepeni. Još nema naznaka za proljećem, ali još jedna tura hladnoće je moguća. To bi moglo biti na polovini marta – kaže Šantić.

Opasnost od poplava

Na naše pitanje da li se građani Bosne i Hercegovine, ulaskom u topliji period i temperature iznad 10 stepeni, trebaju pribojavati poplava – Šantić je rekao:

– To je dobro pitanje… To ćemo tek vidjeti, jer u Bosni i Hercegovini ima snijega zaista mnogo. Odavno ga nije bilo ovoliko.

Komentari

komentara