Magazin

Stručnjaci savjetuju – Mostarci, ne prodajite zlato! Pričekajte da Hrvatska uđe u EU!

Napisao admin

Otkupljivačnice zlata kako u hrvatskim tako i u bh. gradovima niču kao gljive poslije kiše, premda, po mišljenju stručnjaka, tržište plemenitih kovina još uvijek nije uređeno, što bi se svakako trebalo promijeniti s ulaskom Hrvatske u EU.


Otkup zlata (foto: cure.ba)

Dakle, od 1. jula bi se trebala povećati cijena zlata, pa stručnjaci pozivaju na strpljenje. Ulaskom Hrvatske u EU, svoju ćete zlatninu moći ponuditi bilo gdje u Europi po cijenama boljim od sadašnjih. Teško je reći tačan postotak budući da su i otkupne cijene zlata različite od grada do grada, ovisno o konkurenciji. Očekujem da će se ulaskom Hrvatske u EU te razlike izjednačiti, a cijena zlata povećat će se, ukupno gledano, za najmanje deset posto – kazao je “Slobodnoj Dalmaciji” Sven Sambunjak, stručnjak za plemenite kovine.

– Očekujem da će cijena zlata nastaviti rasti, sve dok se strukturni problemu u globalnom monetarnom sistemu ne riješe. A to rješenje još nije na pomolu i ne očekujem ga najmanje još par godina – pojasnio je Sambunjak.

– Nažalost, tržište zlata kako Hrvatskoj, tako ni u BiH, još nije profunkcionisalo kao u drugim normalnim zemljama, i to zbog nepostojanja podzakonskih akata koji uređuju to područje. To će se riješiti ulaskom Hrvatske u EU tako da će na području Hrvatske vrijediti podzakonski akti drugih zemalja i jedini nedostatak takvog rješenja bit će u tome što hrvatske firme u Hrvatskoj neće moći poslovati sa zlatom, a firme iz drugih zemalja EU-a moći će s njime poslovati u Hrvatskoj – zaključio je Sambunjak.

Slobodna Dalmacija

Komentari

komentara