Magazin

MILAN POPOVIĆ SLAVI NAKON PRESUDE: “Bravo za našeg sina i bravo za hrvatsko pravosuđe! Ovo je velika pobjeda!”

Napisao H. H.

Srbijanski biznismen Milan Popović je izjavio da je presretan zbog odluke suda po kojoj će on i njegova bivša partnerica Severina Kojić ravnopravno odgajati sina Aleksandra te s njim provoditi jednako vremena.

“Presretan sam zbog odluke, ovo je velika pobjeda ravnopravnog roditeljstva u Hrvatskoj, i još veća pobjeda našeg sina Aleksandra koji će napokon imati pravo jednako živjeti s oba svoja roditelja, kojima će uvijek biti jednako privržen i jednako ih voljeti”, rekao je Popović za “Net“…

Sedmicu dana kod oca, sedmicu kod majke

Naime, prema nepravosnažnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Popović i Severina odsad će provoditi jednako vrijeme sa sinom Aleksandrom. U praksi to znači da će dječak naizmjenično sedam dana provoditi kod oca, a sedam kod majke, u kontinuitetu od nedjelje u 20 sati do nedjelje u 20 sati. Roditelji po principu pola-pola dijele dijete i tokom zimskih i ljetnih praznika.

Ova odluka, koju je donijela sutkinja Verica Nikić, svojevrstan je presedan u hrvatskom pravosuđu, s obzirom na to da ovakvu odluku još nikad nije donio sud, već su se obično roditelji sami tako dogovorili. Nastavak je to presude od prošlog mjeseca koju je donijela sutkinja Marina Parać Garma na Općinskom sudu u Zagrebu.

Presuda u skladu sa Porodičnim zakonom

Popović je od suda tražio da definiše šta je zajednička roditeljska njega i propiše rješenje. Sud je odlučio da se roditelji moraju obavijestiti o bolesti djeteteta u roku od dva sata po postavljanju dijagnoze, kao i da ako je jedan roditelj spriječen biti s djetetom duže od 48 sati u kontinuitetu, dužan je o tome obavijestiti drugog roditelja i omogućiti mu da dijete bude s njim, a ne s trećom osobom. Prema tome, drugi roditelj ima prednost pred ostalim članovima porodice.

“Presuda je donesena u skladu s hrvatskim Porodičnim zakonom i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, član 8., prema kojoj se pravo na susrete i druženje jednako garantuje djetetu i roditeljima, prema kojoj svako dijete ima pravo na zajednički život sa svojim roditeljima i pravo na kontakt s oba roditelja – ako je odvojen od oca, majke ili oboje”, objasnio je Popović te zaključio: “Bravo za našeg sina i bravo za hrvatsko pravosuđe!

Komentari

komentara