Magazin

Da li ste znali – Od čega se pravi Koka Kola?

Napisao admin

Najbitniji sastojci popularnog pića su sirup, kofein, arome, karamelizovana boja; sve se pažljivo izmiješa sipa u konzerve, doda se malo mjehurića i dobijate ovo svjetski poznato piće.


koka kola (foto:cure.ba)

Ako je vaše omiljeno piće Koka Kola, sigurno vas je oduvijek zanimalo šta se u stvari nalazi u limenci ovog soka poznatog širom svijeta. Proces je dug, ali usavršen do tančina, pa se tako svakog dana proizvede i do 70 miliona limenki ovog popularnog napitka.

Svaka konzerva pravi se u malom gradu Pindžara na rijeci Marej u Zapadnoj Australiji. U gradu se nalazi jedan od najvećih rudnika boksita na svijetu. Boksit se mrvi i pere sa vrućim sodijum hloridom iz kog se odvaja aluminijum hidroksid. Aluminijum hidroksid se ohladi, a zatim ponovo zagrije u peći na temperaturi preko hiljadu stepeni Celsijusa nakon čega postaje aluminijum oksid. Aluminijum oksid se procesom elektrolize pretvara u čist aluminijum. Taj aluminijum se isušuje i postavlja u kalupe. Hladi se i oblikuje u u dug cilindrični panel. Zatim se u tom obliku transportuje u Los Anđeles.

Paneli se dalje transportuju u Dauni u Kaliforniji gdje se od panela prave aluminijumske čaše- limenke. U ovom procesu se limenka ujedno tanji i oslikava. Ovaj proces traje oko pet sekundi. Konzerva se boji sa sedam slojeva akrilne farbe i lakira pomoću ultra ljubičastih zraka. Unutrašnjost limenke se takođe boji da bi se spriječilo da aluminijum dospije u sok.

SPECIFIČNA KARAMEL BOJA

Koka- Kola je napravljena od sirupa proizvedenog u istoimenoj kompaniji u Atlanti. Glavni sastojak je vrsta zaslađivača koji se zove visoko fruktozni kukuruzni sirup 55, nazvan tako jer sadrži 55 odsto fruktoze odnosno voćnog šećera i 42 procenta glukoze odnosno prostih šećera. Isti odnos fruktoze i glukoze sadrži i med.

Sirup se pravi od kukuruznog štirka koji se dobija mljevenjem, koji se miješa sa tri tajna enzima. Ovaj proces stvara glukozu. Jedan od enzima koristi se da pretvori dio glukoze u fruktozu.

Drugi bitan sastojak je karamel boja koja pići daje jedinstvenu tamno braon boju. Postoje četiri tipa ove boje, a Koka Kola koristi tip E150d koji nastaje zagrijevanjem šećera sa sulfatima i amonijakom da bi se stvorila gorkasta braon tečnost. Sirup koji se na ovaj način dobija je fosforna kiselina koja dodaje kiselost i uklanja arsen.

70 MILIONA KONZERVI DNEVNO

Arome se dodaju u mnogo manjoj mjeri. Ovo uključuje vanilu, cimet, list koke iz kojeg se uklanja njegov štetni dio koji stvara zavisnost i od kog nastaje kokain i orah kola, ovaj crveni plod raste u afričkim kišnim šumama i pretpoistavlja se da je zato Koka – Kolin znak prepoznatljive crvene boje.

Posljednji sastojak je kofein koji se dobija iz kola oraha, zrna kafe i drugih izvora.

Svi ovi sastojci se miješaju i kuvaju dok ne postanu koncentrat koji se transportuju od fabrike u Atlanti do Daunija u Kaliforniji gdje se sirup miješa sa vodom i karbon dioksidom usljed čega se stvaraju prepoznatljivi mjehurići ovog pića. Zatim se napitak puni u konzerve, a za jedan minut napravi se 300 pakovanja od 12 limenki.

Svakog dana proizvede se oko 70 miliona konzervi.

Telegraf

Komentari

komentara