Magazin

OPERACIJA NA MOZGU LIŠILA JE OMILJENOG VOĆA: Kada vidi jabuku doživi pakao i počne da drhti

Napisao H. H.

Poslije tri hirurške intervencije za tri sedmice, profesorica matematike Debora Brendon zadrhti kad vidi jabuku.

Debora Brendon, pisac I profesorica na katedri za matematiku Univerziteta Karnegi Melon, imala je tri operacije na mozgu za samo tri sedmice. Teškoće na putu da povrati svoj život opisala je u nekoliko eseja, a redovno učestvuje i u razgovorima na društvenim mrežama gdje dijeli iskustva o svojoj bolesti.

Nedavno je objavila memoare “Ali moj mozak je imao druge ideje“. Brendonova je imala vaskularni poremećaj zbog koga su joj dva krvna suda u mozgu krvarila, izazivajući nova oštećenja. Kaže da je znala da će oporavak biti dug i težak, ali su je šokirale neke naizgled minorne promjene koje nije očekivala. Prvi udarac doživjela je pri susretu sa svojim omiljenim voćem, jabukom.

Dok su mi zubi prodirali kroz njenu koru, sva čula su se aktivirala, izazivajući haos u nervnom sistemu. Kora je grebla zube i desni kao da ih dere. Sok koji je potekao palio mi je usne svojom kiselošću. Krckanje je bilo nepodnošljivo glasno i napalo mi čitavo biće, udarajući u svako nervno vlakno, svaku ćeliju, i cijepalo ih na komadiće“, opisala je Brendonova u članku za sajt “Nerativli”. Bilo je to nešto što nikako nije očekivala.

Na pomen riječi ‘jabuka’ nekada sam zamišljala zelenu voćku sa malo primjesa crvene, sjajnu, sa netaknutom korom. Sada zamišljam svoje ogoljene zube koji se spremaju da je zagrizu, gotovo mogu da čujem krckanje – i sva se zgrčim, uvučem ramena i počnem da drhtim.” Ovo nije prvi put da joj je povreda mozga uticala i na ovaj segment života. Poslije jednog krvarenja na mozgu prije operacija, sedmicama je sve što je jela bilo potpuno lišeno ukusa, ma koliko soli ili šećera da je dodavala. Nije mogla da osjeti čak ni jako začinjenu hrana. Poslije mjesec dana, došlo je do preokreta i Brendonova je bila iznenađena kada je osjetila eksploziju ukusa na svom jeziku.

Sada ima drugačiji problem. Dovoljno je da zamisli tragove zuba na sjajnoj kori jabuke, pa da okrene glavu. Ipak, odlučila je da ne odustaje. Do nedavno nije mogla čak ni da izgovori ime omiljene voćke a da ne zadrhti. “Sada ne samo da mogu da ga kažem, već i da zapišem čitavo svoje iskustvo, iako često moram da napravim pauzu zbog drhtavice.” Brendonova kaže da u međuvremenu uživa u trešnjama, naru, mangu, kiviju i kruškama, sa kojima nema problema, prenosi “Kurir“.

Komentari

komentara