Magazin

Čini se ugodnim, ali je veoma opasno: Ovako ni slučajno ne smijete sjediti u automobilu

Iako je vrlo ugodno tokom vožnje promijeniti položaj nogu pa ih nakratko staviti i na upravljačku ploču automobila, to nije nimalo pametno. Tačnije, može biti vrlo opasno.

Upravo to je na svojoj koži iskusila Audra Tatum iz SAD-a prije dvije godine.

Sjedila je na prednjem suvozačkom sjedištu dok je njen suprug vozio. U jednom trenutku odlučila je promijeniti položaj nogu i bolje se opustila. Prekrižila ih je na način da je jedno stopalo stavila na upravljačku ploču u automobilu, pa drugu nogu preko te prve. Nije se ni vezala. Nekako je bila sigurna da se nesreće događaju drugima, piše “24sata“.

Međutim, nešto kasnije pred njima se naglo pojavio automobil, a sudar je bio neizbježan. Udarili su tako snažno da su se zračni jastuci otvorili. U tom trenutku je nesretna žena naučila zašto se noge ne smiju držati na ploči. Zračni jastuk joj je stopala odbacio snažno u lice, preciznije u nos koji se od jačine udarca slomio. Ali to nije bilo sve.

– Moja cijela desna strana tijela je bila slomljena, a sve zato što sam ignorirala upozorenja – ispričala je kasnije medijima koji su objavili snimke trenutaka nakon same nesreće.

Bila je na nekoliko operacija i sedmicama na fizikalnoj terapiji, no i dalje šepa dok hoda.

Ljekari su joj rekli da ne bi završila u bolnici da je noge držala na podu. Tatum sada pokušava educirati što više ljudi da noge ne drže na ploči u vozilu.

– Svima govorim da to ne rade, da im to ne treba u životu. Kažem im da ne žele tu bol i agoniju u svom životu. Cijena je previsoka. Moja strašna nesreća pokazala mi je koliko je važno držati noge na podu i staviti sigurnosni pojas. Svaki put kad stanem na nogu sjetim se toga – dodala je, a prenosi The Independent.

I vatrogasci upozoravaju koliko je to opasno. Jedan od njih je na Facebooku, na službenoj stranici Chattanooga vatrogasne stanice u SAD-u, napisao ovo: “Putujući ovog vikenda, primijetio sam da mnogi putnici drže noge na upravljačkoj ploči automobila. Zračni jastuci iskaču brzinom između 160 i 350 km/h. Ako se vozite s podignutim nogama i doživite nesreću, zračni jastuk vam može katapultirati koljena u očne duplje.

 

Komentari

komentara