Magazin

Pomalo uznemirujuće: Tamne strane ljudskog mozga

Napisao H. H.

Koliko ste se puta uhvatili kako ne možete iz glave izbaciti onu jednu pjesmu ili stih koji su vam “ušli u uho” i nikako ne izlaze? Znanstvenici ovaj fenomen nazivaju “crvom u ušima”.

Mozak zauzima tek dva posto naše tjelesne težine, ali ipak troši gotovo 25 posto energije tijela.
Deseci milijardi neurona u našem mozgu zahtijevaju konstantan unos energije, a u nedostatku energije postaju “kanibali i jedu sami sebe”. Kada vaš želudac kruli od gladi, i neuroni su gladni i tada počinju jesti dijelove sebe da bi imali energije, piše Quora.
Ovaj kanibalizam dio je komunikacijskog procesa koji nas alarmira da je vrijeme za unos energije, odnosno – vrijeme je za jelo. Vrtnja u krug Koliko ste se puta uhvatili kako ne možete iz glave izbaciti neku pjesmu ili stih koji vam je “ušao u uho” i nikako ne izlazi? Znanstvenici ovaj fenomen nazivaju “crvom u ušima”. Tvrde kako mozak ne voli nedovršene misli i stalno traži rješenje kada do toga dođe. Stoga, kada vam se dogodi earworm, odnosno crv u ušima, stalno vam se u glavi ponavlja isti stih.
Mozak ne može završiti pjesmu do kraja ili mu niste dali priliku da je završi. Mozak će stoga taj stih ponavljati i ponavljati s ciljem da je završi jer ostavili ste ga s “nedovršenim poslom”. Stoga, poslušajte iznova cijelu pjesmu kako bi vaš mozak prestao ponavljati iste stihove…

Komentari

komentara