Magazin

Djevojka (18) izvršila SAMOUBISTVO nakon što je suprug natjerao na ponižavajući “test nevinosti”

Napisao H. H.

Čovjek u Tajikistanu optužen je da je potaknuo svoju suprugu na samoubistvo nakon što ju je prisilio da uradi test i dokaže da je djevica, a kad je dobio rezultate, optužio je da laže i tražio da mu dovedu drugu nevjestu.

Rajabbi Khurshed (18) ubila se tako što je popila smrtonosnu dozu sirćeta, samo 40 dana nakon što se udala za Zafar Pirova (21), koga nije srela prije dogovorenog braka.

Pirov je priznao kako je svoju mladenku natjerao da uradi pregled i dokaže da je djevica, ali joj ponovo nije vjerovao.

Govoreći za Radio Slobodna Evropa, porodica djevojke koja je ugovorila brak, rekla je kako im je kćerka na samrtnoj postelji rekla kako osjeća veliki pritisak i da više ne može podnijeti njegove zahtjeve.

Pirov je u svojoj odbrani kazao kako mu je supruga dala pisanu izjavu u kojoj je navela da slobodno može dovesti drugu ženu jer nije bila djevica kad je oženio.

Majka nesretne djevojke je medijima izjavila kako je potrešena nakon smrti kćerke, koja je bila žrtva klevete i nasilja, te da je čak molila i predsjednika zemlje, Emomalia Rahmona za pomoć.

Rekla je da njena kćerka prije braka nije imala odnose, niti drugog muškarca.

Pirov može dobiti osam godina zatvora ukoliko se dokaže krivim za poticanje supruge na samoubistvo. Testovi nevinosti za žene prije braka su uobičajeni u Tajikistanu, gdje se “neobavezni seks” smatra neoprihvatljivim.

Iako je djevojka prošla pomenuti test i dobila ljekarsku potvrdu da je nevina, Pirov nije vjerovao i tražio je od nje da mu otkrije istinu.

Komentari

komentara