Magazin

Užas u Hrvatskoj: Vlasnik izubijao i živo zakopao štene, a onda se desilo nešto zbog čega bi i kamen zaplakao

Napisao H. H.

Vijest o neviđenoj monstruoznosti stiže iz Požege u Hrvatskoj gdje je sumanuti Zaharija M. (77) u ponedjeljak pokušao ubiti svog psa, samo šest mjeseci staro štene hrvatskog ovčara

Podivljali starac iz naselja Velika sirotog je psa zatukao čekićem. Kada se pas od teških povreda onesvijestio, Zaharija ga je zakopao misleći da je mrtav.

Međutim, nesretno štene ipak se probudilo. Šapicama se nekako uspio otkopati iz groba u kome je bio živ zakopan. Iako mu je “vlasnik”, ako ga se tako uopšte može zvati, nanio teške bolove i povreda, dobri pas učinio je ono što psi uvijek rade – pokazao nevjerovatnu ljubav i odanosti te se i takvom, poludjelom starcu – vratio, piše “100posto“…

O svemu se oglasilo lokalno udruženje “Sirius” koje se bavi zaštitom životinja. Prema njihovim informacijama, starac se ni nakon što je vidio šta je učinio nije pribrao, već je s psom otišao kod veterinara i pokušao ga eutanazirati.

Sudovi blagi prema zlostavljačima

Hrvatska policija je obaviještena o slučaju, te su protiv muškarca podnijeli poseban izvještaj Općinskom državnom tužilaštvu. Iako starcu prijeti zatvorska kazna zbog mučenja nesretne životinje, teško da će je dobiti, jer hrvatski sudovi u pravilu pokazuju nevjerovatnu blagost prema mučiteljima životinja, pa čak i kod ovako ekstremnih slučajeva.

Iz udruženja “Sirius” pozvali su one koji žele udomiti povrijeđenog psa da se jave na telefon (+385)) 091/728 8464 (Gordana). Kažu da starac u dvorištu ima još jednog psa koji je također trenutno životno ugrožen, jer nikad se ne zna kad će i na njega nasrnuti, pa se i za tog psa traži udomitelj.

Komentari

komentara