Magazin

Odgovorite na ova 4 pitanja i “zavladat” ćete svojim životom

Napisao H. H.

Kada smo suočeni s problemima ili odlukama koje moramo donijeti, često “padamo” pod pritiskom. Stručnjaci kažu da nam ova 4 pitanja mogu pomoći u tome da preuzmemo kontrolu nad vlastitim životom.

Kako započinjete dan? Prema mišljenju stručnjaka, trebali bismo svaki dan započeti jednostavnom tehnikom preispitivanja koja će nam pomoći da usmjerimo svoje ciljeve i riješimo probleme, piše “Zadovoljna“…

Prije nego ustanete iz kreveta, razmislite o teškoćama koje vas muče, a zatim odgovorite na ova 4 pitanja.

1. Šta mi je stvarno važno?

Ann Herrmann – Nehdi, izvršna direktorica kompanije “Herrmann International” ovo naziva “pitanjem isplate” zato što uz njegovu pomoć osvješćujemo zašto radimo određenu stvar i kako će nam se to na kraju isplatiti. Tačnije, racionalno stvaramo prioritete i tako se lakše stvaramo u koštac s izazovima, odlukama i prioritetima.

2. Kako ću to napraviti?

Većina nas kaže da će nešto napraviti, ali rijetko ko ima plan. To se događa zato što naš mozak ima sposobnost izbjegavanja odgovornosti. Razlog zbog kojeg često ne uspijevamo u svojim namjerama upravo je nedostatak racionalnog plana.

3. Na koga moram misliti kada donosim svoju odluku?

O odlukama koje ne ovise samo o vama tj. onim odlukama kojima možete uticati na život drugih trebate dobro razmisliti. Često nesvjesno ili svjesno zanemarimo osobe koje će naša odluka “zahvatiti” i ne razmišljamo o posljedicama svog djelovanja, a to nam se može obiti o glavu.

4. Šta ako…?

Važno je situaciju sagledati iz svih perspektiva jer ćemo tako biti spremni na sve ishode. Nema ništa loše u predviđanju potencijalnih prepreka dokle god vas takvo razmišljanje ne sprječava u aktivnom djelovanju.

 

Komentari

komentara