Magazin

Objavila je fotografiju svoje menstrualne krvi na Instagramu i svim mušakrcima poručila NEŠTO VAŽNO!

Napisao H. H.

Žene su često posramljene zbog nečega što je potpuno normalno i prirodno – zbog toga što imaju menstruaciju.

Uči nas se da bismo trebale skrivati svaki znak krvarenja, da bismo se trebale bojati da netko slučajno ne primijeti da imamo menstruaciju i da bismo u svakom trenutku trebale biti potpuno čiste i bez ijedne mrlje na odjeći jer je ta mrlja najveća sramota na svijetu

No, aktivistica Saloni Chopra odlučila je još jednom progovoriti o ovome i pokušati barem malo otvoriti oči onima koji i dalje stigmatiziraju žene, menstruaciju i sve što s njome dolazi, a što je potpuno prirodno i svakodnevno, piše Revelist, prenosi “Novi“.

Ispod fotografije svog kreveta na kojem su ostale crvene mrlje od menstruacije, Saloni je napisala važnu poruku.

“Da, tako je, ovo je samo krv. A znaš li tko joj pridaje veću važnost nego što bi trebalo? Ti. Ti koji slaviš moju prvu menstruaciju i govoriš mi da me učinila ženom. A zatim mi govoriš da o tome nikad ne smijem javno govoriti. Prvo me tjeraš da budem ponosna, a zatim me tjeraš da osjećam kako sa mnom nešto nije u redu. Govoriš mi da ne smijem posjetiti sveta mjesta. Govoriš mi da moram voljeti kuhanje, ali ne daš mi da kuham, na te dane”, napisala je.

“Moje prijateljice uvijek šapću o tome…srame li se? Moji kolege misle da sam kuja zato što sam u PMS-u – a moj šef misli da je to samo jadna izlika da se izvučem s posla. Čini mi se da njegov penis nikad nije krvario, i očito ne zna kako je to kad ti hormoni divljaju svaki mjesec, a sve što dečki iz toga mogu izvući je da je menstruacija ‘odvratna’ i da djevojke ‘polude’ kad je imaju. I ne, ja nisam ljuta na tebe zato što imam menstruaciju, nego sam ljuta zato što si neuki moron. Misliš da pretjerujem kad pričam o neravnopravnosti među spolovima, a onda se zgroziš pri pomisli na vaginalnu krv. Misliš da je nečista… Ali nema ništa nečisto u meni svakog mjeseca. Nisam kreacija đavla. I govorit ću o svojoj menstruaciji koliko god ja želim… I nikad više neću prihvatiti da svoje tampone moram motati u novinski papir – jer na njima je više smeća kojeg muškarci pišu o ženama nego što će ga moje tijelo ikada proizvesti. A ako me pokušaš ušutkati – samo ću glasnije vikati.

Svaka. Je**na. Djevojka.”

Komentari

komentara