Magazin

Kako odgojiti kćer da joj uvijek budete najbolja prijateljica?

Napisao H. H.

Vjerujemo da mnoge majke kćerki sanjaju o bezbroj sretnih zajedničkih trenutaka u kojima će kćer tražiti i dobiti vašu pomoć, a ne da iz raznih drugih izvora morate saznavati što se odvija u životu vaše najdraže kćeri

TEZA IZ naslova nije laka jer ako ste i same kćerke dobro znate da ste u jednom periodu svog života svoju majku voljeli znatno manje no što je ona priželjkivala. Da, bilo je to doba puberteta kada vaša mama jednostavno nije razumjela vaše probleme, kada vas je bilo sram vlastite majke, kad ste mislile da je vaša mama glupa, nerazumna i nesposobna za sve što se tiče vas i vaših velikih pubertetskih problema. U adolescenciji se taj razdor vjerojatno još više produbio, no odnos se manje više popravio kada ste stasale u žene, a još više onda kada ste i same postale majke.

I možda vam je to danas smiješno, možda sa vlastitom majkom danas o tome možete pričati sasvim otvoreno sa smiješkom na licu i uz puno zagrljaja koji kao da će vratiti te izgubljene kockice ljubavi iz vašeg života, no što kada bi vam rekle da postoji način kojim možete odgojiti svoju kćer da taj razdor u ovim specifičnim godinama njihovog života bude manji. Da budete i ostanete najbolje prijateljice. Da vaša kćer bez obzira na razliku u godinama i generacijama cijeli svoj život u vama vidi osobu od povjerenja jer to je odnos kojim svaka majka želi težiti. Zar ne? Vjerujemo da mnoge majke kćerki sanjaju o bezbroj sretnih zajedničkih trenutaka u kojima će kćer tražiti i dobiti vašu pomoć, a ne da iz raznih drugih izvora morate saznavati što se odvija u životu vaše najdraže kćeri.

Ona nije ista kao i vi

Nemojte nikada na svoju kćer gledati kao na kopiju sebe. Od prvog dana rođenja vaša je kćer svoja mala individuica i to imajte uvijek na pameti. Sina ne bi odgajali kao svoju sliku i priliku pa stoga nemojte ni kćer. I koliko će vam god tijekom života ponekad biti teško pregrmjeti taj osjećaj “ali ljubavi zašto tako, zašto ne slušaš svoju mamu” i biti vam teško progutati taj osjećaj “ona ne želi biti poput mene”, sjetite se – ona je svoja slika i prilika. Ne vaša.

Ovo je ustvari jedna od najvažnijih barijera koju morate prijeći još dok je vaša mala djevojčica sasvim mala, jer je to jedan od velikih preduvjeta za uzajamno poštovanje. Ako joj dopustite da bude svoja s većim će veseljem tražiti od vas savjet jer će znati da joj  pritom nećete nametati i svoju volju ili više od onoga što je tražila. No zato ćete i vi morati pokazivati interes za njene stvari, njen stil i njene interese. Zapravo, to ćete morati raditi uvijek – kako bi pokazali da respektirate njenu volju, ali i kako bi joj kao prijateljica prijateljici pokazali vaše interese. Što ćete joj manje nametati svoje, to će ona sigurno pokazivati veći interes za vas i sve ono što vas ženom, nekada djevojkom i djevojčicom.

Pomozite joj da vas gleda kao stvarnu osobu

Vi možda jeste njena mama, ali vi ste ujedno i mnogo više od mame te vas u jednom trenutku života vaša kćer mora moći vidjeti i kao mamu, ali i kao osobu s vlastitim mislima, težnjama, emocijama i interesima koje ste imali i koje sada imate. 

Ova će barijera biti teža vašoj kćerki nego vama ali otvorenim razgovorom i uopće druženjima s vašom kćerkom ona će imati mnogo prilika da vas upozna i kao osobu koja nije tu samo da bi pružala ljubav svom djetetu. Kako će rasti tako ćete s njom moći dijeliti sve više vaših mišljenja, vaših iskustava iz mladosti, sretnih priča, snova i mnogo drugih crtica iz vašeg života kako bi vaša kćer mogla dobiti što bolji uvid u vas kao osobu koja je nekada također bila mala i proživljavala slične misli i snove kao i ona.

Provodite što više vremena – igrajući se i uživajući u društvu
Možete li se složiti da nema ljepšeg osjećaja nego kada dvije žene zajedno postignu nešto? E to je osjećaj koji bi vaša kćer i vi s njom trebala osjetiti mnogo puta u životu. A to se neće dogoditi ako se prema njoj odnositi samo kao djetetu i provodite s njom samo ono vrijeme koje je namijenjeno isključivo njenim potrebama. Da bi stekle povjerenje i pravu prijateljicu bit će potrebno uvući je u vaš svijet, biti u njenom svijetu te istodobno kreirati neki treći – vaš svijet. Pa makar to bilo i u kući, za vrijeme najobičnijeg čišćenja. U dvoje je uvijek zabavnije, a tako ćete i jedna i druga ove male zajedničke projekte smatrati svojom malom avanturom.
Nije na odmet izmisliti i neki Dan za cure, nešto što će postati samo vaša mala rutina kojoj ćete se uzajamno jako veseliti jer su zajednički trenuci najbolja prilika za još bolje povezivanje.
Budite joj prijateljica, ali ne i frendica
Velika je razlika između drage prijateljice koju poštujete i najbolje prijateljice s kojom ćete dijeliti svakve budalaštine. Ta granica mora biti jasna jer ne bi bilo dobro da vas kćer smatra isključivo frendicom poput svih ostalih iz razreda ili društva. Granica mora postojati u ponašanju i poštivanju, pa kada bi baš morali nekako objasniti onda bi mogli reći da je skroz u redu da vas kćer, osim majkom, smatra i starijom prijateljicom vrijednom svakog poštovanja. Tako će uostalom naučiti još ponešto o poštovanju prema svojim frendicama, a ako se pokažete dostojnom njenog prijateljstva, čak i u onim najturbulentnijim godinama, možda postanete i frendica vrijedna pažnje i divljenja od strane njenih prijateljica. A to je, vjerujte, jedna vrlo velika titula koju vam može udijeliti jedna tinejdžerica. 
Nemojte zanemariti ni tatu 
Kažu da su dvije žene u jednoj prostoriji ponekad kao dva jednoroga i što? To su vaše emocije, vaše prepirke i vaša neslaganja, što ne znači da se ne volite, a ne znači ni da u takvim situacijama ne bi trebale pozvati u pomoć nekoga sa strane. A tko bi to mogao biti nego otac – roditelj koji u cijeloj ovoj priče ne smije nikako ostati zanemaren jer odnos kojeg njegujete vas dvoje najčešće je i odnos kakvom će vaša kćer težiti sa svojim partnerom. I ne kaže se uzalud da očinska figura za svaku djevojčicu predstavlja zapravo ideal koji će sigurno tražiti u svom budućem partneru. Zato je u cijeloj ovoj priči prijateljstva između majke i kćer otac i odnos u vašem braku također vrlo važan – to je nešto čemu bi vaša kćer trebala težiti (naravno, ako ste i vi zadovoljni tim odnosom) te bi kroz njeno odrastanje cijela ta slika vašeg braka mogla postati još jedna zahvalna tema za vaš otvoren, iskren i poticajan razgovor,piše index.hr

Komentari

komentara