Magazin

Novinarka sa samo nekoliko pitanja smijenila političara s funkcije

Napisao H. H.

Lea Majcen je studentica novinarstva u Sloveniji zbog koje je državni sektetar za obnovljive izvore energije morao dati ostavku.

Istina je da Lea nije kriva za njegovo neznanje koje za sobom mahom vuče i nesposobnost, ali je čini se pogodila u žicu pravim pitanjima. Ova studentica je tek pola godine u novinarskom poslu na televiziji “Kanal A”, a već je postala prava zvijezda svoje branše u Sloveniji i Hrvatskoj, piše “RTL“…

 Leina pitanja upućena državnom sekretaru Tilenu Smolnikaru nisu bila komplikovana nego vrlo uopštena, takva na koja bi odgovore u svakom slučaju morao znati i “kad ga neko probudi u tri sata ujutro”. Studentica je dala i kratki intervju za RTL, te staloženo objasnila da je do njegove smjene došlo jer je koristila najjače novinarsko oružje – pitanja.

Nakon prezentacije o obnovljivim izvorima energije, državni sekretar doslovno nije znao “beknuti” ništa što ga je Lea pitala, a budući da njegova plaća prelazi preko 2.000 eura u Ministarstvu infrastrukture, morao je biti smijenjen zbog ovakve blamaže i neznanja.

Nažalost, ne bi nas čudilo da se ovako nešto dogodi i kod nas, samo se bojimo da smjena s funkcije ne bi bila jedna od “kazni” za ovakvo neznanje.

Komentari

komentara