Trudnoća i majčinstvo

PORODILJA DIGLA PRAŠINU NA TVITERU: Porodila se prije 7 sati, ležim na hodniku, Srbija brale!

Napisao H. H.

BEOGRAD – Jedna porodilja objavila je na društvenoj mreži Tviter da ni 7 sati poslije porođaja nije smještena u sobu već da je to vrijeme provela na hodniku jednog beogradskog porodilišta.

Ona je uz fotografiju hodnika u kojem je ležala napisala sljedeće: “GAK `Narodni front`. Porodila se prije sedam sati. Ležim na hodniku, nemaju mjesta. Nema ni ručka. Srbija brale!.“

 

Međutim, njen post na Tviteru u međuvremenu je uklonjen.

 

Iz bolnice kažu da je protokol ispoštovan, ali da je konkretan slučaj nastao zbog prebukiranosti porodilišta, pišu Novosti. Iz GAK “Narodni front“ navode i da situacije kada majke treba da čekaju duže od protokolarna dva i po, do tri sata, poslije porođaja, nisu česte. Ipak, već neko vrijeme kapaciteti su prevaziđeni.

 

“Nijednu porodilju koja kod nas dođe ne vraćamo“, kažu iz “Narodnog fronta“ i dodaju da se “one zbog krvarenja ili nekih drugih reakcija poslije porođaja, ne prebacuju u sobu, već se pokrivene i utopljene smještaju blizu sale“.

 

Iz bolnice ističu da se zbog prebukiranosti dešava da žena sačeka da se uprazni prvo slobodno mjesto. Ipak, prema riječima nadležnih, to se najčešće dogodi za nekoliko sati. U “Narodnom frontu“ leže i žene iz drugih gradova u Srbiji s problematičnom trudnoćom. Tokom prošle godine majke su u toj bolnici na svijet donijele 7.200 beba, a kapacitet bolnice je 5.500 porođaja.

Komentari

komentara