Trudnoća i majčinstvo

Mame, oprez – Namirnice koje nisu sigurne za bebe

Napisao admin

Kada beba počinje rasti ona želi probati sve namirnica iz vašeg tanjira. Ovo je jedna od najtežih faza u rastu djeteta.


Beba (foto: cure.ba)

Dobro trebate paziti da dijete ne pojede nešto štetno. Postoje neke namirnice koje su nesigurne za bebu. Neke mogu dovesti do gušenja, a neke nisu zdrave. Uvedite zdravu hranu, dok hranite bebu i pokušajte izbjeći ovu nesigurnu hranu.

1. Med.

Jeste li se iznenadili? Pa, med može biti dobra za odrasle, ali ne i za djecu. Dakle, nemojte da vas mami slatki okus meda kako bi hranili vašu bebu. To je jedna od najnesigurnijih namirnica za bebe, jer može sadržavati Clostridium botulinumin bakteriju koju dječija crijeva ne mogu izbaciti.

2. Kravlje mlijeko.

Probavni sistem bebe nije toliko razvijen. Visok sadržaj proteina u kravljem mlijeku čini ga jednim od nesigurnih namirnica za dijete. Za bebe je teško probaviti proteine. S druge strane, majčino mlijeko je puno sigurnije za hranjenje beba. Ono sadrži sve hranjive tvari potrebne za pravilan rast djeteta. Kravlje mlijeko također može oštetiti bebine bubrege.

3. Citrusne namirnice.

Citrusne namirnice bez sumnje spadaju u najvažniju zdravu hranu, ali ne u slučaju malih beba. Pazite da ne dodate bilo koji sok od agruma u prehranu djeteta. To može dovesti do alergijske reakcije ili možda čak i uznemiriti želudac djeteta.

4. Kikiriki puter.

Kikiriki puter može biti ukusan, ali uopće nije dobra opcija za djecu. Gusta konzistencija maslaca od kikirikija ga čini jednim od namirnica koje su nesigurne za bebu. On bi mogao biti težak bebi za progutati, pa se dijete može ugušiti. Nikada ne pokušavajte hraniti bebu maslacem od kikirikija jer bi on također mogao dovesti do alergijskih reakcija.

5. Bjelance.

Ovo je još jedna nesigurna namirnica koja može uzrokovati alergijske reakcije kod beba. Štoviše, bjelance je bogato proteinima, ali je uvijek bolje ne davati djetetu bjelance dok ne navrši godinu dana. Iako je uredu za bebu da jede žumance, uvijek je bolje da idete na medicinske konsultacije prije nego što to učinite.

cure.ba

Komentari

komentara