Trudnoća i majčinstvo

"Nemotorična" generacija – Djeca su nam nespretna: Kauč, čips, TV i kompjuter su "krivci"

Napisao admin

Mnoge su studije do danas istraživale razvijanje debljine i pretjeranog sjedenja dok je ova studija jedna od prvih koja ukazuje kako sjedalački način života utiče na osnovnu koordinaciju.


Djeca (foto: cure.ba)

Djeca koja provode sate i sate gledajući televiziju ili se igraju na kompjuteru mnogo su nespretnija od ostale djece, tvrdi studija provedena u Portugalu. Čak i ona koja su većinu dana ostala zatvorena u kući do devet su puta imala manje razvijenu koordinaciju od djece koja su se “normalno” razvijala igrajući se vani, piše Daily Mail.

Čak i jednostavni zadaci kao što su skakanje iz polja u polje pokazala su se velikim problemom. Ono što je još važnije je i to da nijedna intenzivna aktivnost u trajanju od jednog ili dva sata ne može nadoknaditi štetu počinjenju cjelodnevnim sjedenjem i “buljenjem” u ekran.

Istraživači smatraju da se vrlo važno poticati djecu da učestvuju u sportu, a roditelji bi im također trebali ograničiti vrijeme koje provode sjedeći. Pogotovo u vrijeme trajanja škole gdje djeca i inače dugo sjede.

Djecu od devet i deset godina naučnici podvrgli testovima ravnoteže, brzine, pokretljivosti i koordinacije, a mali ispitanici morali su hodati po gredi, skakati s bloka na blok i iz jednog okvira u drugi bez dodirivanja granica.

Djevojčice koje su provele 75 posto vremena sjedeći četiri do pet puta su imale manju koordinaciju od onih koje su sjedila manje. Dječaci, pak, kojima su omiljene aktivnosti televizija i grickanje čipsa, imali su pet do devet puta manju koordinaciju od normalnih dječaka.

Luis Lopes sa portugalskog sveučilišta Minho kaže kako je dobra koordinacija povezana sa zdravom težinom, jakim mišićima i izdržljivošću ali je za nju potrebno prakse, poticaja, pravih povratnih informacija i instrukcija.

– Djetinjstvo je ključno vrijeme da razvoj motoričkih sposobnosti koje su neophodne za zdravlje i dobrobit – smatra Lopes.

cure.ba

Komentari

komentara