Trudnoća i majčinstvo

Šta je važno učiti djecu – Osam stvari koje treba da uradite za svoje dijete

Napisao admin

Biti roditelj nije nimalo lahko. Obično postajemo svjesni svoje odgovornosti tek kada beba dođe na svijet i suočimo se sa prvim problemima. Izgleda da je izreka: 'Malo dijete – mala briga, veliko dijete – velika briga' zaista istinita.


porodica (foto:cure.ba)

Zato je važno učiti djecu od najranijeg uzrasta kako da izrastu u dobre, samostalne, samouvjerene, saosjećajne i poštene ljude. Stvoriti dobar temelj za razvoj djetetove ličnosti je težak roditeljski zadatak. Počnite što prije, jer stručnjaci ističu da su prve tri godine života ključne za fizički i kognitivni (saznajni) razvoj. Evo male pomoći šta ne bi trebalo da zaboravite… 

DOJITE DIJETE! 

To je sigurno jedna od najvažnijih stvari koju možete da učinite za njega. Danas se sve više apeluje na mame da slijede ovaj savjet, jer neke od njih odmah nakon porođaja donose odluku da bebi uskrate takvu mogućnost. Međutim, majčino mlijeko predstavlja najkvalitetniju hranu za bebu do šest mjeseci. Dokazano je da se dojenjem smanjuje rizik od mnogih bolesti, uključujući i dijabetes, alergije, astmu, kancer… Osim toga, majčino mlijeko ima snažan uticaj i na razvoj psihomotornih sposobnosti, kao i na emocionalni i socijalni razvoj djeteta. 

STVORITE DJETETU RUTINU 

Iako dosljedno poštovanje ustaljenih navika i insistiranje na njima nekima djeluje suviše “strogo“, dokazano je da mališani upravo to vole. Djeca koja imaju svakodnevnu rutinu su smirenija i sigurnija, a samim tim se ljepše ponašaju u odnosu na djecu kojoj su dani pomalo haotični. Poštovanje rutine razvija organizacione sposobnosti, pa će dijete naučiti da bolje raspolaže svojim vremenom, ali i da poštuje tuđe vrijeme. 

NE IDITE LINIJOM MANjEG OTPORA 

Danas mladi često pokušavaju da na lakši način postignu cilj. Kada po prvi put zaplovimo u čudesni svijet roditeljstva, postajemo svjesni težine našeg novog “zadatka“. Zato često tražimo način kako da sebi olakšamo, zaboravljajući koliko to u nekim slučajevima može loše da utiče na vaspitanje. Roditelji daju djeci sve što požele, samo da bi ih što prije “skinuli sa vrata“, a ona onda manipulišu roditeljima. Na primjer, vaš mališan insistira: “Hoću čokoladu!“, na šta vi kažete: “Ne može“, ali on počinje da plače, histeriše i da se baca po podu. Vrlo brzo preinačujete “ne“ u “da“. Međutim, djetetova razmaženost je samo jedna od posljedica vašeg stava. 

NAUČITE DIJETE DA SE HRANI ZDRAVO 

Na tome će vam biti zahvalno kada odraste, iako u ovom trenutku nije nimalo oduševljeno. Neka istraživanja su dokazala da bebe još dok su u stomaku počinju da se navikavaju na mirise (ukuse) hrane koju majka jede. Ako želite da se vaše dijete zdravo hrani, počnite sa uvođenjem kvalitetne hrane već tokom trudnoće. Kasnije, tokom djetetovog života, pokušajte da ne podliježete uticaju prehrambene industrije. Uvođenje slatkiša odložite koliko je moguće, a potom ograničite njihov unos na jednom nedjeljno. Zdravlje vaših mališana u velikoj mjeri zavisi upravo od te navike. 

HVALITE DIJETE, ALI UMJERENO 

Pohvala podstiče razvoj djetetovog samopouzdanja i motiviše ga na rad i saradnju. Međutim, kao i u svemu, i tu je potrebno naći granicu, kako dijete ne bi postalo zavisno od pohvale ili uobraženo. Ako je dobro uradilo školski zadatak, recite mu: “Bravo, odlično si uradio zadatak“, ali ne: “Ti si najpametnije dijete na svijetu“. Neka pohvala uvijek bude usmjerena na trud koji je dijete uložilo, a ne na njegovu sposobnost. Izbjegavajte da ga ističete među drugom djecom, na primjer – ne govorite mu: “Bolje si to uradio od svih drugara u razredu“. 

POSVETITE DJETETU DOVOLjNO VREMENA 

Statistike pokazuju da je naša nacija postala nacija vikend roditelja, i da je prosječna srpska porodica na okupu samo tri i po sata nedjeljno. Od ponedjeljka do petka, sa djecom provedemo oko četiri-pet sati. Stručnjaci ističu da je upravo to jedan od ključnih uzroka maloljetničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja, ali i problema u braku. Zato vaspitanje djece nemojte da prepustite babama i djedama, vaspitačima, televizoru, kompjuteru… Manjak kvalitetno provedenog vremena sa porodicom dovodi do toga da se dijete osjeća zanemareno i počinje da radi onako kako ono misli da treba, bez roditeljskih smjernica. Odlazak na posao ne može da se izbjegne, ali se organizujte tako da poslije 18 časova budete posvećeni isključivo vašoj porodici. 

NE RADITE UMJESTO NjEGA ONO ŠTO MOŽE DA URADI SAMO 

Roditelji imaju prirodnu potrebu da se odnose zaštitnički prema djetetu, ali u jednom trenutku počinju da prelaze “dozvoljenu“ granicu. Pretjerano zaštitnički stav može da ugrozi djetetovo samopouzdanje. Normalno je da mu pomognete kada naiđe na teškoće, ali nemojte da preuzimate sav njegov “posao“. Dijete ima potrebu da se dokaže porodici i svom okruženju, zato mu od najranijeg uzrasta treba davati zaduženja prilagođena njegovom stepenu razvoja, piše Yumama. 

SLUŽITE DJETETU KAO MODEL 

Ako vi ne stavite ruku na usta kada kijate ili zijevate, ne možete to da očekujete ni od vašeg mališana. Nepravedno je očekivati od djeteta da bude ljubazno ako vi sami niste takvi. Isto pravilo važi i za sve druge oblike ponašanja. Stoga je vrlo važno da na početku roditeljske “karijere“ preispitate svoje ponašanje i poradite na njemu, kako biste poslužili djetetu kao dobar primjer. Provjerite da li postoji nesklad između onog što tražite od njega i onog što sami radite. Jer, djeca uče “po modelu“, a u najranijem uzrastu – vi ste im najveći uzor!

cure.ba

Komentari

komentara