Trudnoća i majčinstvo

Kućni poslovi – Najsretniji posao- majčnistvo

Napisao admin

Britanski naučnici mjerili su razine stresnog hormona kortizola kod nekoliko kategorija ispitanika tokom njihovog prosječnog radnog dana, a pokazalo se da su oni najviši kod domaćica, koje su i majke. Ni prometne gužve, ni prijetnje otkazima, ne dižu hormone stresa kao odgajanje djece i obavljanje kućnih poslova.


mama i dijete (foto:cure.ba)

Majke – domaćice trpe i do šest puta veći stres nego ljudi koji rade na poznatim stresnim mjestima poput medicinskih sestara ili taksista. Istraživanje je provela Mindlab, neovisna konsultantska kuća specijalizirana za mjerenje ljudskih reakcija u različitim situacijama. Ispitivanje razine stresa kod odraslih Britanaca provedeno je na pet radnih mjesta: roditelja koji ostaju kod kuće, taksista, učitelja, medicinskih sestara i zaposlenika na berzi. 

Nakon majki – domaćica, drugo mjesto su zauzele medicinske sestre, a potom zaposlenici na berzi, pa učitelji, te na kraju taksisti.

Šta to uznemirava domaćice i majke? 

Majke koje ostaju kod kuće imaju vrlo malo ili nimalo specifičnog treninga i najčešće su izolirane od drugih odraslih osoba tokom dana. Postoje ipak i rješenja koja sprečavaju da dođe “do pucanja”. Glavni način borbe protiv ovog stresa je uzeti malo vremena za sebe. 

Ako se sami za sebe ne možete pravilno brinuti, kako ćete se brinuti za nekoga drugog? Ako stalno prigovarate, lako se ljutite i umorni ste, onda ne možete dati najbolje od sebe partneru, djeci, cijeloj porodic i na kraju sami sebi.

Od prosječne žene danas se očekuje da bude savršena u: ljubavi, karijeri, braku, majčinstvu i prijateljstvu, da bude obrazovana, energična, lijepa, zgodna, zanimljiva i maštovita. 

Sve to dovodi do stresa, a stres vodi do depresije, glavobolje, nervoze, visokog krvnog tlaka, poremećaja metabolizma i mnogih drugih tegoba. 

Žene vremenom fizički i psihički posustaju, gube volju za životom, donose loše i pogrešne odluke i uništavaju svoje zdravlje. Osim svega toga, znanstvenici tvrde da ženski organizam drugačije reagira na stres nego muški. Žensko tijelo luči više hormona stresa, što se nastavlja u određenom periodu i kada prođe stresna situacija, jer ženski hormon progesteron blokira brzo „isključivanje“ kortizola.

cure.ba

Komentari

komentara