Trudnoća i majčinstvo

Jeste li krivi? – I ovo je oblik zanemarivanja djece

Napisao admin

Djeca toliko vremena provode ispred televizijskih i kompjuterskih ekrana imaju velike šanse razviti ovisnost, tvrdi vodeći britanski psiholog.


Dijete gleda televizor (Foto: Cure.ba)

Pretjerano dopuštanje djeci da gledaju televiziju dr. Aric Sigman ocjenjuje oblikom ‘blagog zanemarivanja’ djece od strane roditelja.

‘Pasivno roditeljstvo u okružju novih medija oblik je blagog zanemarivanja i nije u najboljem interesu djece. Roditelji moraju preuzeti kontrolu’, upozorava.

Britanski adolescenti prosječno ispred televizije provode 6.1 sati dnevno. Desetogodišnjaci i 11-godišnjaci kod kuće prosječno imaju pristup pet vrsta ekrana, često ih koristeći istovremeno, poput pisanja SMS-a dok gledaju TV.

Do sedme godine, dijete rođeno danas provest će jednu cijelu godinu, 24 sata dnevno, gledajući u neku vrstu ekrana, kazao je dr. Sigman na godišnjoj konferenciji Royal College of Paediatrics and Child Healtha u Glasgowu.

Čak i prosječna dnevna izloženost ekranu snažno je povezana s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2, srčanim bolestima i ranijom smrti.

Upozorava da tako veliko izlaganje ekranu u ranom djetinjstvu razvija dugoročnu naviku koja u nekim slučajevima može dovesti i do ovisnosti. Kaže kako postoji zabrinutost da rano izlaganje može dovesti do dugoročnih promjena u mozgu koje utječu na ovisnost.

Djeca postaju ‘robovi ekrana’

Roditelji su često nesvjesni kako njihovo ponašanje utječe na djecu što se tiče korištenja tehnologije. A roditelji koji često gledaju u mobitele dok pričaju s djecom potiču takvo ponašanje i kod njih.

‘Tehnologija bi trebala biti alat, a ne teret ili rizik za zdravlje. Bez obzira jesu li djeca i roditelji i foromalno ovisini o tehnologiji, mnogi od njih pretjerano je koriste i stvaraju ovisnost.’

Iako postoje brojni čimbenici koji utječu na ovisnost – poput starosti, učestalosti, količini izlaganja zajedno s lakom dostupnoću i efektom uzora te društvenim vještinama- sve to jako povećava rizik.

Terence Stephenson, predsjednik Royal College of Paediatrics and Child Health, kaže: ‘Djeca u sve mlađoj dobi dobijaju prvi mobilni telefon, uče kako se koristiti kompjuterima i igraju video-igrice. Ekrani u svim oblicima i formama postali su dio svakodnevice.’

‘Iako tehnologija donosi puno prednosti, treba nas zabrinjavati zdravstveni utjecaj na robovanje ekranu. Sjedalački način života povećava rizik od srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i dijabetesa. Ne trebamo djeci zabraniti zabavu, ali kao i sa svim ostalim, važno je postići ravnotežu – s vježbanjem, koje igra veliku ulogu u održavanju djece zdravima.’

cure.ba

Komentari

komentara