Trudnoća i majčinstvo

Vaše dijete – Depresija kod djece

Napisao admin

Depresija nije samo “bolest” odraslih, od nje vrlo često pate i djeca. Bilo da se radi o nekom problemu u školi, porodici, gubitku bliske osobe ili nekim drugim poteškoćama, depresiju kod djece ne smijete zanemariti jer neće proći sama od sebe. Djeca drugačije osjećaju, i drugačije se oporavljaju od depresije, za razliku od odraslih ljudi.


Tužno dijete (Foto: Cure.ba )

Donosimo vam nekoliko savjeta koji bi mogli da pomognu vašem djetetu, kako biste zajedno što lakše prebrodili taj period.

Podstičite zdrave navike
Ovo uključuje igranje u prirodi, vježbanje, zdravu ishranu, dovoljno sna, ograničenje vremena koje djete provodi pred kompjuterom ili televizorom, kao i vreme koje djete provodi isključivo s roditeljima. Podstičite njegovo dobro ponašanje i zajednički rješite probleme koji muče vaše dete.

Okolina
Tuga i gubitak bliske osobe su jedni od najčešćih emocionalnih iskustava, koji mogu dovesti do depresije. Njihovo iskustvo i reakcije na određeni potresan događaj mogu varirati u odnosu na njihov stadijum razvoja, životnu dob, temperament, mentalno zdravlje, njihovu sposobnosti da se nose s nečim, reakcijama roditelja i potpori koju će dobiti. Potražite stručnu pomoć ako mislite da se stanje pogoršava i ako ono traje duže nego što se može očekivati u određenim situacijama.

Smanjite stres u porodici
Na ovome moraju da rade svi članovi porodice, pa će to možda zahtjevati reorganizaciju, ne samo vremena, nego i navika članova porodice, kako bi se smanjila određena doza stresa. Takođe, smanjenje stresa za djete odnosi se i na ono šta mu se dešava školi. Razgovarajte s učiteljima i školskim psihologom. Djete mora biti pod njihovom neprestanim nadzorom.

Razvijte kognitivne sposobnosti
Mnoge negativne misli možete pretvoriti u pozitivne, podstičući empatiju i sagledavanje perspektive na drugi, pozitivan način. Podstičite tehnike relaksacije i vizualizacije, što može pomoći u savladavanju stresnih situacija u trenucima prije spavanja. Neka djete radi ono u čemu uživa, u čemu je dobro i talentovano.

Riješite probleme zajedno
Utvrdite koje korake vaše djete treba da preduzme kako bi razvilo vještine rešavanja ličnih problema. Napravite zajedno s njim listu problema. Nakon toga poredajte probleme po njihovoj važnosti i prioritetu rešavanja. Razgovarajte s djetetom o svakom problemu i neka prvo sam pokuša da dođe do zaključka, dok ga vi navodite na pravi put.

cure.ba

Komentari

komentara