Trudnoća i majčinstvo

Da li ste znali – Trudnice zaboravljaju zbog hormona

Napisao admin

Zbog velike količine progesterona ženski mozak se u trudnoći mijenja. Trudnice se najčešće nađu u situaciji da se, na primjer, ne mogu sjetiti gdje su ostavile ključeve.


Trudnica (Foto: Cure.ba)

Izraz „drugo stanje”, nije nastao tek tako. Pod tim se upravo misli na drugo hormonsko stanje prolaznog karaktera koje je kod nekih žena izraženo manje ili više, a sve u cilju da i drugi obrate pozornost i zaštite trudnicu i bebu od svega.
Međutim, osim zaboravnosti, žene zbog utjecaja progesterona, osobito u prvom tromjesečju, mogu biti vrlo razdražljive, češće umorne i patiti od glavobolja. Uravnoteženom prehranom sa puno vitamina i minerala mogu se spriječiti glavobolje i umor.

Osim mučnine i gubitka pamćenja, hormoni izazivaju još neke promjene u ženskom tijelu.
Čim zatrudnite, centar za miris u mozgu postane izrazito aktivan. Ako vam određeni mirisi postanu intenzivni, otvorite prozor, uzmite pepermint bombonu ili stavite u usta komad limuna. Iako je progesteron „zaslužan” za zaboravljanje i glavobolju, on djeluje poput sedativa, jer smiruje. Ženski mozak se tijekom trudnoće kupa u oksitocinu i iz tog razloga žena ima potrebu biti lijepa i voljena.

cure.ba

Komentari

komentara