Trudnoća i majčinstvo

Pozitivna priča iz komšiluka: Trudnice i mlade mame ne plaćaju školarinu

Napisao A. K.

Trudnice i mame koje imaju djecu do jedne godine starosti, a koje studiraju na Univerzitetu u Kragujevcu, od sada će biti oslobođene troškova studiranja.
Ovu inicijativu Studentskog parlamenta, tačnije studentkinje četvrte godine Sandre Miljaković, jednoglasno je usvojio Senat Univerziteta. Studenti su time željeli da doprinesu povećanju nataliteta bar na lokalnom nivou, a kragujevački univerzitet postao prvi u Srbiji koji je podržao ovakvu inicijativu.

Nakon odluke Senata, upućena je preporuka svim fakultetima u sklopu Univerziteta u Kragujevcu, kojom se predlaže da se trudnim studentkinjama i onima sa djecom do jedne godine starosti, daju sljedeće olakšice: ukidanje troškova školarine i svih troškova studiranja koji su navedeni u cjenovnicima usluga na fakultetima i mogućnost odsustva sa nastave, vježbi i predavanja, a uz to i obaveznog uslova za izlazak na ispit.

“Smatram da je podrška ovoj inicijativi znak da smo na dobrom putu kada je reč o poboljšanju statusa trudnih studentkinja i onih sa malom decom.
Trudna studentkinja četvrte godine Jelena Delibašić kaže da joj ta odluka mnogo znači.

„Imam malo dete, a sada blizanačku trudnoću. Smanjenje troškova studiranja mi mnogo znači“, pojasnila je ona, a prenosi B92.

Dekan Ekonomskog fakulteta Petar Veselinović je rekao da je taj fakultet i dosad primjenjivao olakšice za studiranje trudnica i porodilja, a da ih nove preporuke ohrabruju za dodatne benifite.

„Imamo trenutno 12 studentkinja koje su trudnice i 19 porodilja koje koriste godinu za negu bebe. Ne plaćaju školarinu i ispite, a ići ćemo i korak dalje“, naveo je.

Naime, inicijatorka ove ideje ističe da će njen sljedeći korak biti da, prije svega, prikupi podatke o tome koliko parova postoji na Univerzitetu u Kragujevcu koji koriste usluge studentskih domova, a koji će se uskoro ostvariti u ulozi roditelja.

“Ideja mi je da se takvim parovima omoguće posebne sobe u sklopu studentskih domova, u kojima će moći da žive zajedno, ali i da imaju sve neophodne uslove za adekvatan odgoj dece u istima”, istakla je ona za Blic.

Lolamagazin.com

Komentari

komentara