Trudnoća i majčinstvo

Potrudite se – Aktivna uloga budućeg tate u trudnoći

Napisao admin

Iako je žena ta koja nosi bebu, mnogo je stvari koje budući tata može da uradi, igrajući tako važnu ulogu već u trudnoći.


Trudnoća (Foto: Cure.ba)

Spremanje sobe za bebu: Priprema prostora za bebu treba da počne mnogo prije porođaja da bi se izbjegao nepotrebni stres u posljednjem trenutku.

Sigurna kuća: Potrebno je da cijelu kuću ponovo osmislite i prilagodite potrebama vašeg djeteta. Ne preostaje vam ništa drugo nego da vaš stan pretvorite u sigurnu kuću.

Osiguranje djetetove budućnosti: Ne morate čekati poslednji trenutak za prikupljanje dokumenata, razmišljanje i razgovore o osiguranju i sl. Ovo je odličan zadatak za tatu koji može na vrijeme da misli na sve detalje.

Pomoć oko dojenja: Presvlačenje bebe i donošenje beba na podoj su samo neke od njih.

Prvo slušanje pa onda priča: Razgovori o sportu, politici ili svakodnevnim dešavanjima treba da budu u drugom planu. Oni dolaze tek posle tema kao što su jutarnja mučnina, povećanje težine, nervoze oko testova i sl.

I u dobru i u zlu: Ako buduća mama ne smije da konzumira alkohol najlakše je da je tata podrži i on se odrekne pića (bar pored nje). Pratnja tokom pregleda je dobrodošla, isto kao i lijepe reči bez ikakvog posebnog razloga.

Prilagođavanje: Trudnice znaju da često mijenjaju raspoloženje. Potrebno je da budući tata zna da je sve to posljedica hormonalnih promjena kako ne bi burno reagovao.

Tata više nije broj 1: Sa trudnoćom nastupa novi period života. Koliko god je budućem tati jasno da nastupaju određene promjene, on se ipak može čudno osjećati kada shvati da je sada beba uvijek na prvom mjestu.

Tatine ruke: Vrat, leđa, ramena,  stopala … tatine ruke su dobrodošle na svakom dijelu tijela. Težina koju trudnica nosi vrši pritisak na organizam pa je tata odlična pomoć za opuštanje.

Seksualno razumijevanje: Trudnica može, ali ne mora, da bude raspoložena za seksualni susret. Tata je ovdje od velike pomoći razumijevanjem ispitujući šta mami najviše odgovara.

Znaci pažnje: Nježni i kratki fizički kontakti (zagrljaji, poljupci, držanje ruku) imaju veliki psihološki uticaj.

cure.ba

Komentari

komentara