Trudnoća i majčinstvo

Statistike pokazuju – 7 navika koje sprečavaju trudnoću

Napisao admin

Statistike pokazuju da sve veći broj žena ima probleme sa začećem. Iako je starosna dob, najčešći razlog ovih problema, naučna istraživanja pokazuju, da još neki faktori imaju značajan utjecaj na plodnost.


Trudnica ( Foto: Cure.ba )

1. ALKOHOL. Činjenica je da prekomjerno konzumiranje alkohola nanosi dosta štete organizmu. Ali vjerovatno ne znate da već nekoliko čašica sedmično, može biti kobno za vašu plodnost. Ukoliko nastojite ostati u drugom stanju, pokušajte se suzdržavati od alkohola barem u tom periodu, savjetuju ljekari.

 2. PUŠENJE. Istraživanja pokazuju da su žene koje su počele pušiti prije 16. godine života, kao i one koje puše više od 10 cigareta dnevno, imaju veću mogućnost da im se razviju problemi s jajnicima. Pušenje, također, može podstaknuti preranu menopauzi, a kod muškaraca može izazvati slabiju pokretljivost spermatozoida te oštećenje njihovog DNA.

3. LOŠA PREHRANA. Prejedanje i konzumiranje nezdravih namirnica, ne samo da izazivaju probleme sa suvišnim kilogramima, već mogu uzrokovati i probleme s plodnošću. Provjerite koliki vam je indeks tjelesne težine. Ako prelazi 34, vjerovatno imate i neki od probleme koji dovodi do nepravilnog izlučivanja estrogena, koji kod velikog broja ljudi negativno utječe na plodnost.

4. PRETJERANO VJEŽBANJE. Redovite tjelesne aktivnosti neophodne su za zdravlje i dobar izgled, no ukoliko pretjerujete s vježbanjem, to može, također, biti uzrok što ne možete zatrudnjeti.

5. NESANICA. Problemi sa spavanjem često su uzrokovani stresom, a to je još jedan vrlo čest uzročnik neplodnosti. Za bolji san, pokušajte popiti šalicu čaja od mente.

6. BEZ KONDOMA. Ukoliko ste se upuštali u seksulne odnose bez zaštite, možda ste ‘pokupili’ neku od spolno prenosivih bolesti, koje iako nemaju nikakve simptome, dugoročno mogu uzrokovati probleme s plodnošću. Obavezno posjetite ginekologa.

7. GODINE. Plodnost kod žena polako počinje opadati već od 27. godine, a nakon 35. još se više ubrzava pad plodnosti. Iako, stručnjaci o neplodnosti počinju govoriti tek nakon dvije uzastopne godine pokušavanja, ako ste stariji od 35 godina trebali bi svakako posjetiti ljekara.

cure.ba

Komentari

komentara