Trudnoća i majčinstvo

savjeti nutricionista – Pravilnom prehranom osigurajte djetetu zdravu probavu

Napisao admin

Ako se itko razumije u prehranu djece, onda su to osim roditelja, nutricionisti koji rade s djecom s problemima u probavi. Njihova formula za razvoj zdravog probavnog sustava kod djece jednostavna je: mnoštvo vlakana, dovoljno tekućine i tjelovježba.


Dijete ( Foto: Cure.ba )

1.  Hrana bogata vlaknima
 
Koliko je vlakana potrebno za zdravi razvoj djeteta i kako ih nadomjestiti?
Vodeće zdravstvene organizacije preporučuju djeci i odraslima da unesu 14 grama vlakana na svakih 1000 kalorija koje unesu hranom. To bi otprilike značilo da djeca do 3 godine trebaju 19 grama vlakana dnevno, a ona između 4 i 8 godina starosti oko 25 grama vlakana, također na dnevnoj bazi.
 
Namirnice bogate vlaknima:

    Jabuke i kruške (po mogućnosti s korom).
    Sve vrste grahorica (poželjno kombinirati više vrsta). Porcija grahorica može sadržavati i do 16 grama vlakana.
    Žitne pahuljice – djeci muesli možda nisu primamljive, ali na tržištu postoji mnogo vrsta žitnih pahuljica prilagođenih njihovom uzrastu. Zdjela ovih pahuljica sadržava oko 5 grama    vlakana.
    Sendviči i peciva od integralnog brašna.
    Pečeni krumpiri bez puno masnoće – po mogućnosti s korom (dobro opranom).
    Sve vrste bobičastog voća. Djeca obožavaju bobičasto voće i nerijetko ih ˝tamane˝ kao da su slatkiši. Šaka malina sadržava količinu vlakana kao i jedna cijela jabuka.
    Jogurt – iako sam po sebi nije bogat vlaknima, jako je dobar za zdravlje probavnog sustava. Postoje razne vrste jogurta, a za probavu su najpogodniji oni s dodatkom probiotika.

 
Međutim, postoje i namirnice koje se mogu povezati s konstipacijom. To u najvećoj mjeri ovisi o samom djetetu, a ukoliko ima takvih problema, trebali biste izbjegavati iduće namirnice:

    Rižine pahuljice za djecu (ako primijetite da uzrokuju konstipaciju kod vašeg djeteta prijeđite radije na kašice od voća i povrća).
    Rafinirana ˝bijela˝ hrana; šećer, bijela riža, bijeli kruh.
    Sir i ostali mliječni proizvodi.
    Multivitamini – mogu izazvati konstipaciju kod neke djece, pogotovo oni koji sadržavaju dodatak željeza. Najbolji način da se nadomjesti željezo jest pravilna prehrana.

2. Dovoljne količine tekućine
 
Potpunom koncentracijom na hranu bogatu vlaknima za zdravu probavu vaše djece lako možete zaboraviti na još jednu komponentu koju djeca trebaju unositi u dovoljnim količinama – tekućinu.
 
Nutricionisti ističu da je unošenje vlakana u velikim količinama bez dovoljno tekućine slično kao da u sebe ulijevate superljepilo. Stoga je jako bitno da se pobrinete da vaše dijete svakodnevno popije dovoljno vode, i nešto mlijeka. Ukoliko živite u toplijim klimatskim pojasevima i ako je vaše dijete aktivno ili se bavi sportom, dnevni unos vode i tekućine u tijelo mora biti još veći zbog pojačanog znojenja.
 
Neki roditelji misle da su sportska energizirajuća pića dobra za njihovu djecu u pokretu. Međutim, to su zapravo samo vrlo zaslađena pića poput voćnih sokova. Tekućina u tijelu bi se u najvećoj mjeri trebala nadomještati vodom, dok sok treba piti u ograničenim količinama (do pola litre dnevno kod školskog uzrasta).
 
3.  Tjelovježba
 
Tjelovježba je dobra za srce, pluća pa i za imunološki sustav, stoga je logično da pozitivno utječe i na probavu. Dovoljno fizičke aktivnosti posljednji je dio slagalice za zdravu probavu vašeg djeteta. Nutricionisti ističu da fizička aktivnost potiče rad probavnog trakta i pomaže bolje probavljanje hrane.
 
Za vrijeme vježbanja ili velike zaigranosti, djeca često izbjegavaju odlazak na toalet. Pogotovo kod mlađe djece, vrlo je bitno da potičete pridržavanje redovitog rasporeda odlaska na toalet, jer pretjerano zadržavanje mokraće i stolice u tijelu može prouzrokovati probleme s crijevima i konstipaciju. 
 
Još jedan faktor koji ima bitan utjecaj na probavu je – stres. Dr. Louise Goldberg naglašava da stres definitivno može izazvati konstipaciju, a može biti okidač za brojne druge probavne tegobe poput iritacije crijeva ili Kronove bolesti.
Ukoliko pokušavate riješiti neke probleme vaše djece s odlaskom na toalet, bitno je da ne vršite prevelik pritisak na njih. Ponekad djeca namjerno zadržavaju stolicu kako bi izbjegla odlazak na toalet, pogotovo u fazi privikavanja na WC – školjku. U takvim stvarima bitno je da imate strpljenja i da cijeli proces teče postepeno, kako djeca ne bi stekla negativna iskustva. Poželjno je čak i posavjetovati se s pedijatrom kako bi se izbjegli takvi problemi.

cure.ba

Komentari

komentara