Trudnoća i majčinstvo

Zdrav i miran san – Savjeti za uspavljivanje beba

Napisao admin

Mnoga se djeca loše uspavljuju i loše spavaju tijekom noći, a svi znamo koliko im je zdrav i miran san neophodan za dobar razvoj. Ako i vaše dijete muku muči s uspavljivanjem ili spavanjem, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako da tu situaciju popravite.


(Foto: arhiva)

Prvo i osnovno pravilo je da pratite svoje dijete kada mu je vrijeme za spavanje. Male bebe jasno daju signale kada žele spavati. Signali kojima će to pokazati su trljanje očiju, zijevanje, nezainteresiranost za okolinu, te usporeni pokreti. Kada prijetite te signale, odmah dijete stavite na spavanje kako bi se odmorili. Ako ignorirate te znakove ili ih ne primijetite dijete će biti pod stresom, što će rezultirati razdražljivim ponašanjem, jer njegove potrebe neće biti zadovoljene.Z

Koliko god vama grozno zvučalo da ćete morati svaki dan biti u isto vrijeme na istom mjestu zbog djetetovog spavanja, možete dopustiti da nekada iskočite iz rasporeda, ali samo ako je neki izuzetan ili važan događaj. Inače je djetetu potrebno spavanje svaki dan u isto vrijeme, na istom mjestu kako bi se naspavalo kako treba.

Kako se i većina odraslih treba pripremiti za spavanje, tao se i djeca moraju pripremiti za spavanje. Pod tim mislimo da barem sat vremena prije spavanja, se uspore sve djetetove aktivnosti, da se priguši svijetlo, da se radi nešto umirujuće. Najbolje bi bilo kada bi okupali dijete u toploj kupki, jer ga to opušta, a nakon toga ga direktno stavili u krevet.

Ključno kod uspavljivanja djeteta je dijete stavite još u budnom stanju u krevet, kako bi se naučilo samo uspavati. Svako dijete se budi tijekom noći, što znači da ako ćete ga svaku noć kada se probudi uspavljivati na razne načine, na to ćete ga naviknuti i to će vam stvarati problem kako vrijeme bude odlazilo, jer se dijete više neće znati samo uspavati, a vi ćete biti u potpunosti neispavani zbog godina razbijenog sna.

Dijete morate stavljati rano u krevet, po mogućnosti svaku večer u isto vrijeme, kako bi bilo naspavano, jer mu je potrebno 10 do 11 sati sna kako bi bilo u potpunosti naspavano.

haber.ba

Komentari

komentara