Trudnoća i majčinstvo

Ako želite da ZATRUDNITE, ljekari savjetuju da IZBJEGAVATE OVO, a često to konzumirate

Napisao A. K.

Niste ni svesne da šteti.

Zeleni čaj je bogati vitaminima koji pospešuju vaše zdravlje, ali prevelika količina konzumiranje može doneti i negativne posledice pogotovo za plodnost, objašnjava studija objavljena u časopisu “Jorunal”.

Naučnici su zeleni čaj testirali na voćnim mušicama kojima su davali različite doze čaja, kako bi ispitali njihovu toksičnost.

Otkiveno je da ženke voćnih mušica imaju “znatno smanjenu reprodukciju”, tačnije manjak zrelih jajnih ćelija, dok su njihove bebe imale polne abnormalnosti, a mužjaci problem sa testisima, piše aura.ba.

Ako želite da osnujete porodicu, da li bi trebalo da budete zabrinuti?
Morate imati na umu da je ova studija rađena na veoma malom broju voćnih mušica, a ne na ljudima. Međutim, autori studije kažu da “s obzirom na visoko očuvane puteve između vinske mušice i reproduktivnog sistema sisara, voćna mušica se smatra odličnim modelom sistema za procenu toksičnosti”.

Ako ste u drugom stanju ili želite da zatrudnite u bliskoj budućnosti, najbolje je da se obratite vašem lekaru kako bi vas posavetovao koju hranu možete bezbedno da konzumirate.

Dobra vest je ta da, ako povremeno ili umereno pijete zeleni čaj, verovatno ste bezbedni.

“Ljudi često zanemaruju da kafa nije jedini napitak sa kofeinom, već i čajevi, a posebno zeleni i crni, sadrže dosta kofeina. Ukoliko se konzumira umereno, ne bi trebalo da škodi, ali ne treba preterivati”, savetuje dr Petar Borović.

Izvor: prva.rs

Komentari

komentara