Trudnoća i majčinstvo

“Doktori, ne odvajajte bebe od majki, smrtno je opasno!” – WHO poslala hitno upozorenje porodilištima

Napisao H. H.

WHO upozorava da odvajanje novorođenih beba i djeca od majki zbog sumnje na kovid ili kad im je potvrđen dovodi do povećanog rizika smrtnosti.

Pandemija kovida-19 ozbiljno utiče na njegu bolesne ili prerano rođene novorođenčadi, a mnoga su nepotrebno odvojena od majki i izložena riziku od smrti ili dugoročnim zdravstvenim problemima, upozorila je juče Svjetska zdravstvena organizacija.

Dvije nove studije, koje je citirala Svjetska zdravstvena organizacija, objavile su da u porodilištima masovno ne dozvoljavaju majkama s potvrđenim ili sumnjivim korona-infekcijama kontakt s njihovom novorođenčadi, a gotovo četvrtina ispitanih majki izjavila je da im nije bilo dozvoljeno dojenje zbog sumnje u zarazu.

Bliski kontakt s majkom mogao bi spasiti više od 125.000 beba
Podsticanje na rani i vrlo bliski kontakt majke i novorođenčeta, moglo bi da spasi više od 125.000 života, navodi se u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Lancet.

– Novorođena djeca u cijelom svijetu imaju “pravo na spasonosni kontakt s roditeljima, a to im se ne bi trebalo uskratiti zbog pandemije kovida-19 – istaknuo je Anšu Banerje, stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za zdravlje majki i novorođenčadi.

– Decenije napretka u smanjivanju smrtnosti djece biće ugrožena ako se nešto ne učini već sada – ustvrdio je Banerjee.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da majke i dalje dijele sobu sa svojom novorođenom djecom, doje i ostvaruju kontakt kožom – čak i kada se sumnja ili je potvrđen covid-19.

Dvije trećine medicinskih radnika bi odvojili majku od djeteta
Međunarodno istraživanje provedeno među medicinskim sestrama i ljekarima pokazalo je da je pandemija dovela do ograničenja kontakta novorođenčadi i roditelja, a dvije trećine od 1.120 ispitanika rekli su da će odvojiti majku od djeteta ako im je test pozitivan ili im status nije jasan.

Više od 85 posto ispitanih navelo je da se boji za svoje zdravlje, a nedostatak lične zaštitne opreme, stres i bezbjednost među glavnim su problemima. Istraživanje je pokazalo da su se u nekim bolnicama vitalni resursi, uključujući osoblje i zalihe kiseonika, premještali s odjeljenja za novorođenčad na odjeljenja za covid-19, piše “Index“.

Komentari

komentara