Trudnoća i majčinstvo

Postala majka u menopauzi: Priča o ženi koja je nakon 15 godina borbe dobila bebu

Napisao H. H.

Nakon bezbroj pokušaja, tretmana i potrošenih emocija, ovoj ženi se ostvarila želja da u rukama drži svoje najdraže maleno biće.

Žena koja je 15 godina pokušavala da ostane trudna, u svojoj 48. godini je prošla i kroz neuspjelu vantjelesnu oplodnju, imala vanmateričnu trudnoću, pa je došla i do menopauze, uspjela je da dobije bebu prenosi “Yumama“.

Fiona Meklaski iz Edinburga, koja sada ima 49. godina, sa suprugom Derenom od 2004. godine pokušava da dobije dijete.

Nakon svih pokušaja i tretmana, šanse da ostane trudna su se naročito izgubile kako je ušla u menopauzu.

Ipak, ova žena nije željela da izgubi nadu, pa je išla na posebne tretmane u Barseloni kako bi ponovo dobila menstruaciju.

Nikad veću sreću ovaj par nije osjetio nego kada je šesti pokušaj vantjelesne oplodnje bio uspješan i kada se u maju prošle godine rodila djevojčica Ela Džejn.

“Nikada nismo pomislili da bi se nama ovo desilo. Ponekad pomislim da je trebalo ranije da počnemo da pokušavamo, ali sam presretna što sam dobila svoje malo čudo”, rekla je Fiona.

“Nakon dvije godine pokušaja da dobijemo bebu prirodno, doktori su nam rekli da imam slabe rezerve jajnih ćelija i da moram na vantjelesnu oplodnju. Dvije su bile neuspješne, bili smo skrhkani. Ipak, nastavili smo da pokušavamo”, objasnila je mama djevojčice.

Par je dao veliku količinu novca na pokušaje, sve zarad trudnoće i bebe koju su toliko željeli. Išli su i na kliniku u Glazgovu na razne tretmane.

“Ostala sam u drugom stanju, što su bile odlične vijesti. Ubrzo su otkrili da je to biohemijska trudnoća, što mi je slomilo srce. Moje tijelo je samo sebe prevarilo da je trudno. Ipak, bila sam sretna što vidim da mi tijelo nekako funkcioniše”, ispričala je.

Mama Fiona naglasila je da je najteži dio svega bilo pričanje ljudi u njihovoj okolini, traženje posla i odbijanje iz straha o razgovoru na tu temu.

Ipak, ova žena je sada dobila ono za čim je tragala toliko dugo – najveću ljubav ovog svijeta u jednoj djevojčici.

Svojom pričom, ona se nada da će pomoći ženama da priču o sterilitetu i borbi ne shvataju kao tabu, ali i da svojim primjerom pokaže kako je sve moguće.

Komentari

komentara