Trudnoća i majčinstvo

Saznali ste da ste trudni? Savjeti šta treba prvo da uradite

Napisao H. H.

Nakon što ste saznali da ste trudni vaš glavni zadatak je da kažete svom partneru i proslavite. No, kada entuzijazam splasne morate se posvetiti svojoj trudnoći i svojoj bebi

Ginekologinja Akua Afriyie-Greya kazala je koji su koraci najvažnji, a koje bi trudnice morale poduzeti kada saznaju da nose u sebi nosi život.

Prenatalni vitamini

Pravilna prehrana važna je za zdravu trudnoću, a vašem tijelu je potrebna dodatna doza određenih vitamina. Na primjer, trudnice moraju povećati unos folne kiseline od 400 do 600 mikrograma na dan.

“Kako su ove hranjive tvari jako važe preporučujemo da ih žene počnu uzimati čim počnu pokušavati da začnu”, objašnjava Afriyie-Gray.

Suzdržite se od alkohola

Previše konzumacije alkohola vašem djetetu može trajno naštetiti. Može dovesti do stanja koje ometa mentalni i fizički razvoj beba. Afriyie-Gray je kazala da čaša ili dvije vina koju ste popili prije nego ste bili shvatili da ste trudni nije opasno, no sa konzumacijom alkohola u trudnoći trebali biste prestati.

Prestanite da pušite

Pušenje cigareta izlaže vaše dijete štetnim hemikalijama, poput katrana i nikotina. Osim toga pušanje povećava šanse da imate komplikacije u toku trudnoće.

Ukoliko ne možete prestati da pušite razgovarajte sa svojim ljekarom. Osim što vi ne trebate da pušite nemojte sjediti u društvu gdje se puši. To također može biti opasno za vašu bebu.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Pediatrics, trudnice koje su stalno izložene pušenju, imaju 23 posto veću šansu da će dijete biti mrtvorođeno, a 13 posto veću šansu da će imati dijete s urođenim manama. Zato zamolite svoju porodicu i prijatelje da ne puše u vašoj prisutnosti.

Preispitajte svoj životni stil

Trudnice bi trebale izbjegavati naporan rad i pretjerane količine stresa. Dakle, ako je podizanje teških predmeta dio vašeg posla ili ako ste na poslu preopterećeni i konstantno pod pritiskom razgovarajte s nekim iz službe za ljudske resurse vaše kompanije da vam olakšaju poslovne obaveze.

Istražite svoje porodično stablo

Raspitajte se o bilo kakvim komplikacijama u trudnoći ili genetskim nepravilnostima u vašoj porodici. Informacije o tome da li je neko u vašoj porodici imao autizam ili Downov sindrom mogu pomoći vašem ljekaru kada su u pitanju bilo kakvi potencijalni problemi tijekom trdnoće ili porođaja.

Prijavite se u odjelu za ljudske resurse

Nakon što ste obavijestili prijatelje i porodicu o svojoj trudnoći, razgovarajte s nekim u odjelu za ljudske resurse kako biste razgovarali o detaljima vašeg porodiljskog dopusta. Neke kompanije ne daju dodatno vrijeme ako morate biti u bolnici usljed komplikacija.

Idite u kupovinu

Konačno pravi razlog da obnovite garderober. Vaše tijelo će se mijenjati u toku sljedećih devet mjeseci. Obavezno kupite nove grudnjake, odjeću za trudnice i jedne udobne cipele.

Pomirite se sa svojim emocijama

Više od polovine žena tijekom trudnoće bori se s anksioznošću ili depresijom. Ako se borite sa nekim od ovih osjećanja razgovarajte s nekim kako biste dobili pomoć koja vam je potrebna.

Zakažite sastanak sa svojim stomatologom

Kad se suočite s toliko promjena na tijelu, zdravlje zuba vjerojatno nije prva stvar na vašem umu. Ali stanje desni i zuba može utjecati na dobrobit vaše bebe. Bakterije u ustima mogu ući u krvotok, što povećava rizik od prijevremenih kontrakcija.

Uživajte u trenutku

Ne zaboravite da se opustite i uživate u trudnoći. To je najposebniji trenutak u životu žene. Razmazite se, volite i stavite trudnoću na prvo mjesto.

Komentari

komentara