Trudnoća i majčinstvo

KUĆNI POSLOVI KOJE NIJEDNA TRUDNICA NE SMIJE DA RADI

Napisao H. H.

Nije bezbjedno da obavljate određene kućne poslove u trudnoći, tako da je veoma važno da znate granice i da shvatite kada je vrijeme da se povučete i prepustite stvari u ruke nekom od ukućana.

Ovo su kućni poslovi koje nikako ne bi trebalo da radite tokom trudnoće.

Nemojte pomjerati namještaj

Pomjeranje namještaja je dozvoljeno tokom prvog trimestra trudnoće, nakon tog perioda trebalo bi da izbjegavate tu aktivnost. Svakako ćete vjerovatno i bez toga osjećati bol u leđima, pa vam pomjeranje namještaja svakako nije neophodno.

Vaše kompletno držanje se mijenja tokom trudnoće jer se centar za ravnotežu pomjera unaprijed i ukoliko budete pomjerali ili podizali težak namještaj, mogli biste da povrijedite leđa. Zato, umjesto da to sami radite, potražite pomoć nekog od ukućana.

Nemojte mijenjati pijesak za mačke

Problem koji bi mogao da nastane ukoliko sami redovno mijenjate pijesak u kom vaš ljubimac vrši nuždu jeste zaraza toksoplazmozom. Ukoliko se zarazite toksoplazmozom tokom trudnoće, bolest možete prenijeti i na bebu.

Ova bolest kod odraslih može da ima simptome slične gripu, ali nekad prolazi i bez simptoma. Međutim, ako se dobije tokom trudnoće, može da izazove ozbiljne defekte kod ploda, kao što su oštećenje mozga ili očiju.

Iako ovi podaci zvuče zastrašujuće, prije nego što se otarasite svog ljubimca, imajte na umu to da kućne mačke koje nikada ne izlaze napolje rijetko nose zarazu. Takođe, ako mnogo vremena provodite okruženi mačkama, možda ste i postali imuni na toksoplazmozu.

Kako biste bili sigurni, zamolite ljekara da vam uradi test na ovu bolest, a tokom trudnoće zamolite nekog od ukućana da mijenja pesak za vašu mačku. Ako ipak samostalno to radite, vodite računa o higijeni i obavezno nosite zaštitne rukavice.

Nemojte koristiti insekticide u spreju

Do trenutka kada se insekticid metaboliše u vašem organizmu i putem krvotoka stigne do bebe, njegov uticaj na plod postaje veoma slab. Epidemiološke studije ne pokazuju veliki rizik od defekata kod novorođenčadi ako majka koristi sprejeve koji sadrže insekticide, ali je vaoma mali broj trudnica obuhvaćen takvim studijama pa zato njihove rezultate ne treba uzimati zdravo za govoto.

Ljekari u svakom slučaju ne preporučuju upotrebu veće količine sprejeva koji sadrže insekticide, a umjesto njih, ako već morate, bolje koristite koji nisu u obliku spreja jer ćete time smanjiti mogućnost udisanja štetnih materija.

Komentari

komentara