Trudnoća i majčinstvo

Dječak star samo 23 dana progovorio: Njegova prva riječ oduševila svijet! (VIDEO)

Napisao A. K.

Djeca počinju govoriti u prosjeku s godinu dana, ali katkada znaju da iznenade svoje roditelje i u mnogo mlađoj dobi. Tako je jedan dječak iz Kine, star samo 23 dana, raznježio svoju majku i medicinske sestre kada je rekao ”mama” dok je bio na pregledu. Iako dječak majku verovatno nije dozvao namjerno, porodica je svejedno zadivljena onime što je čula, a snimak bebe odmah je postao hit na internetu.

Djeca počinju govoriti u prosjeku s godinu dana, ali katkada znaju da iznenade svoje roditelje i u mnogo mlađoj dobi.

Tako je jedan dječak iz Kine, star samo 23 dana, raznježio svoju majku i medicinske sestre kada je rekao ”mama” dok je bio na pregledu.

Iako dječak majku verovatno nije dozvao namjerno, porodica je svejedno zadivljena onime što je čula, a snimak bebe odmah je postao hit na internetu.

Bebini prvi: kada bebe kažu svoju prvu riječ?

Mnogi roditelji jedva čekaju čuti prve riječi svoje bebe. Hoće li to biti „mama”? Ili „tata”? „Baba”? Čekanje na prvu riječ moglo bi vam se činiti vječno!

No imajte na umu da vaša beba vjerojatno već priča s vama! Od najranijih dana bebe reagiraju na zvuk, prema podacima Američke pedijatrijske akademije (AAP) i uskoro će naučiti same proizvoditi zvukove!

Ima još stvari kojima se možete radovati, prema mišljenju Američke pedijatrijske akademije (AAP):

• Mnoge bebe počinju tepati i svjesno proizvoditi zvukove otprilike u 8. tjednu
• Kod mnogih beba se riječi mama/tata kao označavanje roditelja pojavljuju u dobi između 7. i 12. mjeseca, prema podacima Američke pedijatrijske akademije (AAP)
• Prve riječi (druge osim mama/ta-ta) mnoge bebe izgovaraju otprilike u 19 mjesecu, prema podacima Američke pedijatrijske akademije (AAP).
• Kad vaš mališan napuni 2 godine, počet će sklapati rečenice s dvije do četiri riječi.

Što možete poduzeti kako biste poticali razvoj jezičnih sposobnosti svog djeteta? Pričajte s njim! Izgovarajte nazive predmeta i imena osoba koje svaki dan susrećete. Kada vaša beba počne tepati, tepajte i vi njoj. To je prvi bebin razgovor!

Ako ste zabrinuti, odmah se obratite svom pedijatru. No ne zaboravite da je, poput hodanja, široki raspon godina u kojima bebe razviju te vještine.

Snimak bebe odmah je postao hit na internetu:

ekskluziva.ba

Komentari

komentara